“Blurred Lines” geïnspireerd op werk van Marvin Gaye

Met de muziekhit “Blurred Lines” plegen Robin Thicke en Pharrell Williams inbreuk op de auteursrechten van Marvin Gaye. Dat is de conclusie van de jury van het federale District Court van Los Angeles na een week lang procederen.

Toen Robin Thicke en Pharrell Williams in 2013 op de markt kwamen met het nummer “Blurred Lines” kregen de erfgenamen van zanger Marvin Gaye een sterk déjà-vu-gevoel. De erfgenamen van Gaye meenden dat onder meer de bass- en keyboardlijnen, de riff en het thema van het nummer “Got to give it up” de basis vormden van “Blurred Lines”.

Tijdens de procedure werd een musicoloog aangesproken, maar zou Robin Thicke eveneens een akkoordmedley gespeeld hebben om de beschuldiging van plagiaat in perspectief te brengen. Naast de technische analyse van beide creaties zou Thicke op meerdere momenten ook verklaringen hebben afgelegd dat zijn inspiratie uit het repertoire van Gaye bevestigde. Uiteindelijk kwam de jury gisteren tot het oordeel dat “Blurred Lines” inderdaad voldoende elementen zou hebben overgenomen om te oordelen tot inbreuk op auteursrechten.

Hoewel de platenmaatschappij en zanger T.I. werden vrijgesproken, werden Robin Thicke en Pharrell Williams schuldig bevonden en veroordeeld tot een schadevergoeding van 7,4 miljoen dollar.

Het vonnis zorgt voor de ophef die gebruikelijk is bij dit soort geschillen en doet de discussie omtrent de afweging tussen het belang van auteursrechten en de vrijheid van creatie steeds weer oplaaien. Maar of de jury gelijk heeft, daar laten we u graag zelf over oordelen:

Vergelijking tussen “Blurred Lines” en “Got to give it up”: link

Marvin Gaye – “Got to give it up”: link

Robin Thicke – Blurred Lines (ft. TI & Pharrell Williams): link