Coronacrisis FAQ

Coronacrisis FAQ

Nu het Coronavirus niet meer weg te denken is en ook België volledig in de ban heeft, zorgt de Coronacrisis voor heel wat bedrijfsproblemen. Sirius Legal ontvangt dag in dag uit vragen van ongeruste ondernemers. Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde juridische vragen, mooi gestructureerd in relevante FAQ categorieën zodat je snel je weg vindt. De antwoorden werden opgesteld door het team van Sirius Legal. Mocht je nog andere vragen hebben of dringend hulp nodig hebben? Onderaan deze pagina vind je de contactgegevens van onze advocaten die je graag verder helpen.

Neem ook eens een kijkje op de Sirius Legal blog. Daar zullen we op regelmatige basis ook artikels voorzien rond de impact van de Coronacrisis en gaan we dieper in op een aantal hete hangijzers zoals overmacht, de impact op de reissector, e-commerce etc.

Intellectuele eigendom

Je kan een aanvraag doen om het merk te laten registreren, maar dit zal zeer waarschijnlijk door het merkenbureau geweigerd worden, omdat dit in strijd is met de openbare orde en goede zeden.  

Bij het BOIP kan je nog steeds een aanvraag indienen om je design vast te leggen in een modelregistratie. Je kan eveneens bij het EUIPO een aanvraag indienen om een gemeenschapsmodel te bekomen. 

Je kan zowel bij het Benelux-bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) als bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese unie (EUIPO) een aanvraag indienen om een merk te laten registreren. 

Echter zal de procedure tot het bekomen van een geldige merkinschrijving worden verlengd. De merkenbureaus hebben verschillende strategieën voor het omgaan met termijnen. Zie bijvoorbeeld:

BOIP:  Voor reeds hangende verzoeken of procedures worden de lopende termijnen uitgesteld. Dit geldt echter niet voor de termijnen om beroep in te dienen bij het Benelux-gerechtshof.
Meer informatie vind je hier: 

https://www.boip.int/system/files/document/2020-03/Regel%20DG%20Covid-20032020%20NL.pdf

of https://www.boip.int/nl/document/nakoming-van-termijnen-gedurende-periode-van-maatschappelijke-beperkingen-door-het-0

EUIPO: Alle termijnen tussen 9 maart 2020 en 30 april 2020 worden automatisch verlengd tot en met 1 mei 2020. Dit is een feestdag, dus in de praktijk lopen de termijnen tot en met 4 mei 2020. Ook hier geldt de verlenging van de termijnen niet om in beroep in te dienen bij het Gerecht tegen beslissingen van de kamer van beroep.

WIPO: Voor de internationale inschrijving van merken zal het WIPO alle maatregelen nemen om overgangsproblemen tot een minimum te beperken. Termijnen kunnen verlengd worden, van zodra meer informatie en instructies beschikbaar zal je dit terugvinden op de website: 

https://www.wipo.int/madrid/en/news/2020/news_0009.html

 

Load More


Corona Helpdesk

Sirius Legal stelde een Corona Helpdesk samen: 3 ervaren advocaten staan ter beschikking om je verder te helpen met al je vragen in verband met de Coronacrisis en de impact hiervan op je onderneming. Je kan hen rechtstreeks bellen of mailen via onderstaande gegevens:

Roeland Lembrechts

roeland@siriuslegal.be 0494/23 49 83

Bart Van den Brande

bart@siriuslegal.be 0486/90 19 31

Sophie Vercraeye

sophie@siriuslegal.be 0497/25 92 31