Coronacrisis FAQ

Coronacrisis FAQ

Nu het Coronavirus niet meer weg te denken is en ook België volledig in de ban heeft, zorgt de Coronacrisis voor heel wat bedrijfsproblemen. Sirius Legal ontvangt dag in dag uit vragen van ongeruste ondernemers. Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde juridische vragen, mooi gestructureerd in relevante FAQ categorieën zodat je snel je weg vindt. De antwoorden werden opgesteld door het team van Sirius Legal. Mocht je nog andere vragen hebben of dringend hulp nodig hebben? Onderaan deze pagina vind je de contactgegevens van onze advocaten die je graag verder helpen.

Neem ook eens een kijkje op de Sirius Legal blog. Daar zullen we op regelmatige basis ook artikels voorzien rond de impact van de Coronacrisis en gaan we dieper in op een aantal hete hangijzers zoals overmacht, de impact op de reissector, e-commerce etc.

Verzekerbaarheid

Dit zal afhangen van de details in jouw verzekeringsovereenkomst. Bedrijfsonderbreking wordt vaak pas verzekerd wanneer je een rechtstreeks verlies of schade kan aantonen. Dit moet niet altijd materiële schade zijn! Het kan je alvast op weg helpen om jouw verzekeringsovereenkomst te doorzoeken op ‘Non-Damage Business Interruption’. Deze term gebruiken verzekeraars vaak om deze soort verzekering aan te duiden. Veel verzekeraars bieden dekking voor de bedrijfsonderbreking veroorzaakt door het verbod van de regering om de werkplaats te betreden.

Wat is er allemaal gedekt door je bedrijfsonderbrekingsverzekering? Dit verschilt ook weer van verzekeraar tot verzekeraar. Veel polissen dekken uw misgelopen winsten/inkomsten, maar ook uw vermogen om lonen uit te betalen of uw vermogen om doorlopende uitgaven te betalen.

Het is heel belangrijk dat je aandachtig leest wat je verzekeringspolis dekt, maar vooral wat ze niet dekt! Deze uitsluitingen kunnen betrekking hebben op bepaalde gebeurtenissen, maar ook op specifieke goederen en diensten. Is een pandemie niet opgenomen in de verzekeringspolis of uitdrukkelijk uitgesloten dan is uw onderneming niet verzekerd tegen de gevolgen van het corona virus. Het is zeker mogelijk om je tegen een pandemie te verzekeren, maar dit zal vaak gepaard gaan met tal van voorwaarden. Vandaag willen veel verzekeraars dit risico zelfs niet meer dekken. 

Het zou kunnen dat je niet verzekerd bent tegen de gevolgen van het Coronavirus. Gelukkig kan je dan nog een paar zaken ondernemen. Kijk zeker je arbeidsongevallenpolis eens na. Veel van je werknemers werken nu mogelijks van thuis uit. Niet elke polis dekt thuiswerk, dus je moet misschien nog stappen ondernemen. Je bent sowieso verplicht om je verzekeraar op de hoogte te stellen van alle veranderingen die je verzekeringspolis kunnen beïnvloeden. 

Load More


Corona Helpdesk

Sirius Legal stelde een Corona Helpdesk samen: 4 ervaren advocaten staan ter beschikking om je verder te helpen met al je vragen in verband met de Coronacrisis en de impact hiervan op je onderneming. Je kan hen rechtstreeks bellen of mailen via onderstaande gegevens:

Roeland Lembrechts

roeland@siriuslegal.be 0494/23 49 83

Bart Van den Brande

bart@siriuslegal.be 0486/90 19 31

Laura Walgraeve

laura@siriuslegal.be 0479/65 07 30

Sophie Vercraeye

sophie@siriuslegal.be 0497/25 92 31