De Federale overheid lanceerde vandaag haar e-commerce platform

e-commerceDe Federale overheid lanceerde vandaag haar E-Commerce Platform, dat overheid en e-commerce spelers moet samenbrengen voor overleg om zo voor groei in de e-commerce te zorgen en praktische en juridische oplossingen aan te reiken voor de sector.
                                                                                                                                                                                                                                                                We hernemen hieronder graag het persbericht van de betrokken ministers met een verslag van de eerste meeting, waarop ook enkele partners van Sirius Legal, zoals Feweb, Comeos en Unizo aanwezig waren.  Sirius Legal is immers, naast ons vast partnership van labelorganisatie SafeShops.be, sinds de start ook lid van de Expert Group E-commerce van Feweb en verzorgt geregeld e-commerce opleidingen voor Comeos en Unizo. 

Het persbericht

Onder impuls van minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo en minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus staken verschillende stakeholders uit de Belgische e-commerce sector vandaag voor de eerste keer de koppen samen. Naast sector- en werkgeversorganisaties (Comeos, BeCommerce, FeWeb, VBO, Agoria, Unizo, UCM) namen ook vertegenwoordigers van de banksector en de overheid deel aan de eerste vergadering van het E-Commerce Platform. Zij zullen op regelmatige basis samenzitten om de structurele handicaps van de Belgische e-commerce sector ten opzichte van het buitenland weg te werken.

Alexander De Croo: “E-commerce is in volle expansie. Jammer genoeg zijn acht van de tien grootste e-commerce bedrijven die in ons land actief zijn, buitenlandse bedrijven. De Belgische e-commerce sector moet alle kansen krijgen om die achterstand in te halen. Het e-commerce platform wil daarbij de nodige ondersteuning bieden door in dialoog te gaan en oplossingen uit te werken, bijvoorbeeld op het vlak van een groeivriendelijke fiscaliteit, innovatieve online betaalsystemen en logistieke uitdagingen.”

Willy Borsus: “E-commerce vertegenwoordigt niet alleen een aanzienlijke meerwaarde voor de consument die alles op elk moment kan vinden. Ook voor KMO’s en zelfstandigen is het een sector met toekomst die – onder andere – hun exportcapaciteit een boost kan geven. Toch blijkt uit recente studies dat slechts een kwart van de KMO’s internationaal actief is. Met het E-commerce Platform willen we samenwerking stimuleren om zo ondernemerschap en durf aan te moedigen. Daarbij moeten we e-commerce zien als een opportuniteit, die complementair is met buurtwinkels.”

Het E-commerce Platform kadert binnen Digital Belgium, de ruimere strategie van de federale regering om van ons land een digitale topper te maken. Om start-ups en KMO’s hierin hun rol te laten spelen is het belangrijk de vinger aan de pols te houden. Het overlegplatform vindt daarvoor inspiratie bij gelijkaardige succesvolle overlegstructuren, met name het overlegplatform Biopharma dat tien jaar geleden voor de eerste keer overheid en farmaceutische sector samenbracht om de farmaceutische investeringen in ons land te verankeren.

Werking van het platform

Dit platform wordt een permanente dienst binnen de FOD Economie die via verschillende werkgroepen de drempels voor e-commerce in België aanpakt:

  • Werkgroep 1: wettelijke drempels
  • Werkgroep 2: geldkwesties (fiscaliteit en betalingsdiensten)
  • Werkgroep 3: flexibiliteit (logistiek en arbeid)
  • Werkgroep 4: ondersteuning (innovatie & kmo)
  • Werkgroep 5: internationaal (export & buitenlandse spelers naar België halen)

De verschillende werkgroepen zullen reeds in mei van start gaan en tegen eind 2015 hun werkzaamheden afronden.

De website van het overlegplatform is alvast hier bereikbaar: https://www.digitalbelgium.be/nl#news-detail
Enkele van de juridische en reglementaire punten die zeker op de agenda zullen staan op basis van de onderzoeken van Comeos zijn bvb de mogelijkheid tot nachtwerk in de e-commerce sector om de concurrentie met distributiecentra in onze buurlanden te kunnen aangaan en het mogelijks invoeren aangepaste BTW-tarieven in functie van de tarieven in onze buurlanden en de noodzaak om net als iDeal in Nederland- met één universeel betalingssysteem te kunnen werken.

Vragen over e-commerce?

Ons ervaren team staat graag voor u klaar voor alle juridische en fiscale vragen aangaande uw online handel of uw rechten en plichten als verkoper, toeleverancier of consument

For more information contact