Europese Commissie lanceert FinTech actieplan

De Europese Commissie heeft zopas een FinTech Actieplan Bekend gemaakt dat bestemd is om de Europese financiële sector competitiever en innovatiever te maken. Het Fintech actieplan kadert  in het Digital internal Marktet pakket van de Commissie.  Dat pakket bevat zeer uiteenlopende maatregelen om EU regels toekomstgericht en in overeenstemming met de nieuwste technologische ontwikkelingen te houden.

Fintech Actieplan

De Commissie wil bedrijven in de financiële sector stimuleren om te innoveren en nieuwe technologische ontwikkelingen te adopteren. Een en ander moet leiden naar een meer geïntegreerde Europese financiële markt met veiligere en beter toegankelijke financiële diensten voor consumenten, investeerders en startups.

De financiële sector maakt vandaag al intensief gebruik van digitale technologie, maar nieuwe technologieën, zoals blockchain, artificiële intelligentie en cloud computing bieden in de toekomst enorme kansen aan FinTech ondernemingen om de samenleving ingrijpend te veranderen. De Commissie geeft in haar plan 19 stappen mee op weg naar het bereiken van de eerder genoemde doelstellingen.  We vermelden er enkele:

– Een door de Commissie opgezet FinTech-lab waar Europese en nationale autoriteiten kunnen samenwerken met technische dienstverleners in een neutrale, niet commerciële setting.

– De European Supervisory Authorities (ESAs) zullen onderzoeken of er behoefte is aan een richtlijn over het uitbesteden van cloud computing.

– Het monitoren van de ontwikkeling van crypto-assets en Initial Coin Offerings (ICO’s) en beoordelen of regelgeving op EU-niveau vereist is.

– De Commissie zal workshopsorganiseren om te onderzoeken hoe informatie omtrent cybersecurity beter kan worden uitgewisseld.

– De Commissie zal een rapport maken over hoe het beste gebruik kan worden gemaakt van ‘regulatory sandboxes’ gebaseerd op de ervaringen van de ESAs. Een ‘regulatory sandbox’ is een regelgevend kader opgezet door toezichthouders dat FinTech startups de mogelijkheid biedt om experimenten uit te voeren in een gecontroleerde setting. In ontwikkelde financiële markten wordt hier veel gebruik van gemaakt.

– …

 Vragen over Fintech, blockchain of technologie in het algemeen?

Bel of mail gerust naar Bart Van den Brande op 0486 901 931 of bart@siriuslegal.be