IT Pro

Enkele dagen geleden schreef ik al dat het outsourcen van de verwerking van privégegevens (in mijn artikel was dit in het kader van cloud computing services) problemen kan opleveren met de privacywetgeving als de persoonsgegevens die uitbesteed worden het land verlaten en voor verwerking of bewaring terecht komen in een land buiten de EER.

IT professional wist afgelopen vrijdag te melden dat RIM om vergelijkbare redenen verplicht is om in Saoedi-Arabië servers te plaatsen.  De Saoedische wetgeving verbiedt immers dat persoonsgegevens buiten het land bewaard of verwerkt worden.

Het fundamentele verschil met het probleem dat ik eerder aanhaalde lijkt te zijn dat de Saoedische overheid precies het tegenovergestelde doel nastreeft als de Europese en Belgische privacywetgevingen: de gegevens moeten niet in het land blijven omdat men de bescherming van de privégegevens in het buitenland niet voldoende vertrouwd, maar enkel om ervoor te zorgen dat de nationale veiligheidsdiensten die gegevens kunnen inkijken wanneer ze dat nodig achten.

Of hoe de bescherming van de privacy en het gebrek aan respect ervoor dezelfde praktische gevolgen kunnen hebben…

De Verenigde Arabische Emiraten gaan toch geen BlackBerrydiensten blokkeren. Fabrikant RIM is bereid om servers in het land te plaatsen. – nieuws – ITProfessional – deel: 1

via IT Pro.