Nederland krijgt verbod op downloaden uit illegale bron (Sirius Legal op ZDNet.be)

Bart Van den Brande werd gisteren kort geïnterviewd door ZDNet.be over het verbod op downloaden uit illegale bron in Nederland.  We raden u graag het originele artikel aan op ZDNet.be, maar zijn ook zo vrij om de tekst ervan hieronder te hernemen:

Nederland krijgt verbod op downloaden uit illegale bron

Volgens het Europees Hof van Justitie valt het downloaden uit een illegale bron niet onder de thuiskopieregeling en mag het dus ook niet in de thuiskopieheffing verrekend worden.

In België en Nederland is het toegestaan om voor eigen gebruik een kopie te maken van auteursrechtelijk beschermde muziek, films of boeken. In beide landen is daarvoor een thuiskopieheffing op mediadragers en aanverwante elektronische apparatuur van toepassing.

In Nederland was het tot vandaag bovendien toegestaan om muziek, films en boeken uit illegale bronnen te downloaden. De redenering was dat dit hetzelfde is als het kopiëren van een cd of dvd. In de Nederlandse thuiskopieheffing wordt daarom gecompenseerd voor schade uit illegale downloads.

In België vallen downloads uit illegale bron niet onder de thuiskopie. “De thuiskopie is het recht om een kopie te maken voor eigen gebruik binnen de familiekring,” vertelt advocaat Bart Van den Brande van Sirius Legal aan onze redactie. “Illegaal downloaden kan niet onder de thuiskopieregeling vallen, want wanneer je je op internet begeeft, begeef je je virtueel buiten de familiekring. Bovendien kan je vanzelfsprekend enkel een kopie maken van een werk dat je rechtmatig hebt verkregen en daar knelt het schoentje. Nederland is veruit het enige land waar men dat anders zag,” aldus Van den Brande.

Het Europese Hof heeft nu inderdaad geoordeeld dat de thuiskopieregeling enkel betrekking mag hebben op privékopieën vanuit legale online en offline bronnen. Bij het berekenen van de thuiskopieheffing mag geen rekening worden gehouden met illegale downloads van auteursrechtelijk beschermd werk, omdat dat schending van het auteursrecht zou bevorderen. Het Hof deed de uitspraak naar aanleiding van een Nederlandse rechtszaak die werd aangespannen door importeurs en elektronicafabrikanten, waaronder Sony en Philips. Die zijn van mening dat ze nu een te hoge thuiskopieheffing moeten betalen.

Uit de uitspraak van het Europese Hof volgt dat downloaden uit illegale bron niet mag worden toegestaan. Daarom heeft het Nederlandse kabinet vandaag als reactie op de uitspraak per direct een downloadverbod ingevoerd, zo meldt Tweakers. Het gaat niet om een strafrechtelijk, maar wel om een civielrechtelijk verbod. Daarnaast zal ook de thuiskopieheffing in Nederland moeten worden bekeken, omdat downloads uit illegale bron niet langer in rekening mogen worden gebracht