Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

29/01/2021

Sirius Legal en BA NV zijn trotse partner van Vlaio om jouw onderneming cyberveilig te maken

Leesduur: 6 minuten

Met veel trots kunnen we jullie melden dat Sirius Legal, samen met haar technische partner BA NV, erkend dienstverlener is van Vlaio om de Vlaamse KMO bij te staan in cyber security verbeteringstrajecten. Deze trajecten helpen KMO’s op een laagdrempelige manier hun cyber security maturiteit te verbeteren.

Voor deze verbetertrajecten heeft VLAIO dit jaar een budget voorzien van maar liefst  € 4.000.000. Elk traject wordt voor 45% gesubsidieerd, dus wil je je onderneming op de kaart zetten als digitale solide partner, dan is dit het uitgelezen moment om contact op te nemen.

 

Een geïntegreerde aanpak, de technisch-juridische perfecte blend

Sirius Legal en BA NV zijn er van overtuigd dat cyberrisico’s enkel aangepakt kunnen worden door een benadering vanuit verschillende invalshoeken. Een blend van een technische aanpak met een organisatorische/juridische aanpak maakt je onderneming volwaardig cyberveilig. Met deze visie staan wij niet alleen:  de Europese Commissie en  Het Europees Agentschap voor Netwerk- en informatiebeveiliging wijzen sinds 2017/2018 reeds op het belang van de organisatorische en menselijke aspecten bij een cyber security strategie:

  • mensen zijn de zwakste schakel, 
  • 95% van de cyberincidenten vinden hun oorzaak door een menselijke tussenkomst, 
  • technische strategie moet in harmonie staan met de menselijke aspecten 
  • resultaat kan je enkel bereiken met een doelgerichte awareness, ingebed in een geherstructureerde praktijk en beleid.
  • cybersecurity binnen een onderneming is een sociale constructie waarbij een gezamenlijke houding gecreëerd wordt.

Naast een stevige technische beveiligingsstructuur is dus een geïmplementeerd veiligheidsbeleid noodzakelijk. Dat beleid moet ondersteund worden door gedragsverandering en actieve deelname. Alle betrokkenen bij je onderneming moeten de inhoud en de reden van de opgelegde beleidsregels begrijpen zodat deze ook gerespecteerd zullen worden. Een duidelijke rolverdeling, transparante procedures en afbakening van verantwoordelijkheden dragen bij tot een verhoogde cyber resilience.

 

Waarom cyber security en wat is er dan juridisch aan die strategie?

Het is haast ondenkbaar dat je onderneming niet digitaal verbonden is met de wereld en dat maakt je onderneming spijtig genoeg ook kwetsbaar. Dat we onze bedrijfspanden beveiligen met een alarm, voorzien van een afsluiting en een toegangscontrole, een brandverzekering afsluiten voor alle mogelijke natuurrampen, etc. vinden we evident. De schade van die fysieke risico’s is zichtbaar en we stellen ons amper vragen bij deze veiligheidsmaatregelen.

Vreemd genoeg maken we die reflex niet of onvoldoende als het gaat om de digitale bescherming van onze onderneming. De reden daarvoor is eenvoudig: het risico is niet voldoende zichtbaar. Maar dat betekent niet dat het risico niet bestaat. Buiten de ettelijke commerciële statistieken die je op het internet kan terugvinden, maken ook officiële instanties zich grondig zorgen over de cyberveiligheid van de KMO’s. Grotere bedrijven die het budget en de middelen hebben om zich cyberveilig te maken, zorgen bij cybercriminelen evengoed voor een aangepaste strategie: zij gaan op zoek naar de zwakkere plekken in de gehele supply chain en komen zo bij de onbeveiligde KMO.

Die bezorgdheid is niet zonder reden:

  • Cybercriminaliteit is veel lucratiever dan klassieke criminaliteit;
  • De impact op een onderneming kan veel groter zijn aangezien een cyberaanval onmiddellijk effect kan hebben op alle klanten en leveranciers van een onderneming;
  • De continuïteit en dus productiviteit van een onderneming kan verminderd of voor (middel)lange tijd verhinderd worden;
  • Essentiële informatie van de onderneming kan verloren gaan;
  • ….

Geen enkele onderneming zal te koop lopen met het gegeven dat zij slachtoffer werd van een cyberaanval omdat haar digitale huishouding niet in orde was. Je wil op zijn minst de reputatieschade nog tot een minimum beperken en het vertrouwen van je stakeholders hoog houden. Maar dat is uiteraard geen solide cyber security strategie.

Een correcte strategie gaat steeds uit van een preventieve risicobenadering. En aan cybercriminaliteit zijn vanzelfsprekend een heleboel juridische risico’s verbonden die mits o.a. correct legal risk management tot een minimum herleid kunnen worden. Heb je je bijvoorbeeld al eens volgende vragen gesteld:

  • Ben ik met mijn onderneming zelf in orde met al mijn veiligheidsverplichtingen?
  • Hebben mijn leveranciers voldoende maatregelen genomen om hun continuïteit te waarborgen en mijn data + geleverde goederen/diensten te verzekeren?
  • Zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de verdeling van de rollen en verantwoordelijkheden met die leveranciers? Heb ik waarborgen afgesproken om dat te kunnen controleren?
  • Wanneer er zich een incident voordoet:  weet ik dan wie ik snel kan aanspreken om mij bij te staan? Kan ik de oorzaak van dat incident snel identificeren en heb ik afspraken gemaakt om snel te kunnen reageren en na te kijken wie welk herstel en/of schade zal opvangen?
  • Ben ik voldoende verzekerd voor cyberincidenten en zo nee, welke verzekering kan mij het beste dekken, zonder dat deze overlapt met mijn lopende verzekeringen?
  • Weet ik welke autoriteiten ik moet verwittigen en op basis van welke criteria?
  • Moet ik een incident melden aan mijn klanten en zo ja op welke manier kan ik dit best doen?
  • Heb ik duidelijke afspraken met mijn werknemers, freelancers en medebestuurders over het gebruik van mailcorrespondentie, toegangen tot de verschillende systemen, gebruik van eigen computers, smartphones, applicaties, etc.? Is in heel dit beleid met het personeel nagedacht over het cyber security draagvlak binnen de onderneming?
  • Bevatten mijn diensten en/of goederen software, zijn deze gelinkt met het internet? Zo ja, zijn mijn diensten en/of goederen die ik verkoop veilig genoeg en heb ik de juiste standaarden voorzien? 

Sirius Legal neemt voor deze en vele andere vragen het juridisch gedeelte van het verbeteringstraject voor haar rekening via een eigen legal risk assessment. Sirius Legal brengt jouw onderneming juridisch volledig in kaart en zal aan de hand van prioriteiten jouw onderneming  (en in samenspraak met haar technische partner), optillen naar een solide cyberveilig niveau. Niet via een theoretische “met het vingertje wijzend aan de zijkant” – benadering, maar met een pragmatische aanpak die rekening houdt met de specifieke noden van je onderneming.

 

VLAIO opent de poort naar haalbare mogelijkheden

KMO’s hebben meestal geen tijd en middelen om écht in te zetten op cyber security. De prioritaire bezorgdheid om de productiviteit blijft doorwegen en dat is op zich niet onlogisch. Het is juist om die reden dat VLAIO met dit prachtig initiatief komt en maar liefst 45% van de kost zal subsidiëren. De opgemaakte offertes werden stevig onderhandeld met VLAIO, waarbij de prijzen gereduceerd werden naar een haalbaar niveau voor elke KMO. Zoals steeds tracht Sirius Legal in al haar offertes de juridische aspecten rond de digitalisering van de onderneming zo laagdrempelig mogelijk te houden. In de cyber security verbeteringstrajecten zal dit niet anders zijn.

Investeren in cyber security kost inderdaad geld, maar leidt ook tot economische voordelen: je beperkt informatiebeveiligingsrisico’s, je vergroot het vertrouwen van de consument, je geeft proactief blijk van compliance als moderne onderneming en je geniet hierdoor concurrentievoordeel omdat je klanten zekerheid en continuïteit kan bieden.

Laat deze unieke kans niet aan je voorbijgaan en geniet van de voordelen die Vlaio, BA en Sirius Legal je nu kunnen bieden. Meer informatie nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met Roeland via roeland@siriuslegal.be of boek meteen een afspraak via deze link.

Over de auteur

Roeland
Lembrechts

Nadat ik afstudeerde als criminoloog aan de KU Leuven, besloot ik om aansluitend rechten te studeren aan de Universiteit Antwerpen. Met die ...


Digitale start-ups

Idealiter staat jouw start-up juridisch helemaal op punt. Kijk verder dan enkel het betere contractenwerk, maar kies een sparring partner die met je meedenkt en alle juridische valkuilen voor je afdekt. 


AI en blockchain

De digitalisering van onze economie brengt heel wat juridische uitdagingen met zich mee. Wij adviseren je graag over de juridische impact van AI, Blockchain, cryptocurrencies, Internet of Things en digitale handtekeningen.


Web & app & software development

Actief in web, app of software development? Dan zorg je maar beter dat de projecten die je oplevert juridisch helemaal op punt staan. En de relaties met je klanten zitten meestal wel goed… tot het eens fout gaat, toch? 


Cyber security

Ook jouw bedrijf kan het slachtoffer worden van cybercriminaliteit, de meldingen rond cybercrime nemen exponentieel toe. Wij helpen je bij de opzet van een performant technisch én juridisch cyber security beleid.


E-commerce

Heb je een webshop of wil je er een starten? Laat je juridisch adviseren door onze e-commerce experten. In een mum van tijd is je webshop compliant!