Sirius Legal wordt ‘Smart Cities Law Firm’

Smart Cities’ is anno 2Smart Cities Law Firm016 een veelgehoorde term. Een ‘Smart City’ maakt gebruik van de nieuwste digitale mogelijkheden om de stad duurzamer, veiliger en leefbaarder te maken.

Wereldwijd zijn momenteel meer dan 100 steden ‘Smart City’-initiatieven aan het ontwikkelen en verfijnen. In Vlaanderen maken de EIB en Belfius 400 miljoen euro vrij voor de totstandkoming van slimme en duurzame steden en gemeenten in België. Er bestaan een rist samenwerkingsvormen en uitwisselingsplatformen die worden ondersteund door Europa (Burgemeestersconvenant, Civitas, URBACT), regionale initiatieven (zoals Vlaanderen in Actie, het Marshall-plan, Agenda Local 21) en provinciale initiatieven (de klimaatactieplannen voor de provincies Vlaams-Brabant en Limburg bijvoorbeeld), alsook groeperingen van steden en gemeenten, naar het voorbeeld van “Kempen 2020”.  Bovendien hebben tal van steden en gemeenten hun eigen strategisch duurzaam plan gelanceerd (Gembloers 2020, Sivry-Rance, Schaarbeek 2021, Andenne enz.).Ook onze eigen thuisstad Mechelen profileert zich actief als smart city en werd genomineerd voor de ‘Belfius Smart City Award 2015.

Met het aanwenden van de nieuwe (digitale) mogelijkheden plaatst een ‘Smart City’ zich tegelijkertijd voor allerlei uitdagingen. Denk alleen al aan uitdagingen op het gebied van privacy. Zonder gegevens over personen, infrastructuur en gebouwen, geen ‘Smart City’. Daarnaast zijn er nog vele bestuurlijke uitdagingen denkbaar en is er bij ‘Smart City’-initiatieven vaak sprake van een zeer intensieve samenwerking tussen de overheid en ‘de markt’.  Die uitdagingen brengen een hele reeks aan juridische vraagstukken met zich mee, bijvoorbeeld precies op het al genoemde vlak van privacy en data protection of op vlak van intellectuele eigendom.

Sirius Legal wordt Smart Cities Law Firm

Sirius Legal houdt zich als specialist in privacy, IT/IP en nieuwe technologieën al enige tijd bezig met de vele juridische dimensies die kunnen spelen voor de ‘Smart City’. Maar de uitdagingen van de ‘Smart City’ stoppen niet bij de ‘stadsgrenzen’ en overstijgen in veel gevallen zelfs de landsgrenzen.  Ook de juridische vragen die de evolutie naar smart cities met zich meebrengt, stoppen niet aan onze landsgrenzen.  Om die internationale dynamiek op te vangen hebben een aantal vooraanstaande onafhankelijke Europese advocatenkantoren zich verenigd in een samenwerkingsverband “Smart cities Law Firms” met als doel het uitwisselen van kennis en informatie en het bijstaan van elkaars cliënten in het buitenland of bij grensoverschrijdende vragen.

De expertise die wij inmiddels hebben opgebouwd, heeft ertoe geleid dat ons kantoor tot ‘Smart Cities Law Firm’ voor België is gekozen en dus als enige Belgische partner toetreedt tot dit select samenwerkingsverband van gespecialiseerde Europese advocatenkantoren.  Dit label is enkel bedoeld voor advocatenkantoren met aangetoonde gespecialiseerde kennis en dienstverlening op het gebied van ‘Smart Cities’. Natuurlijk zijn wij hier als kantoor trots op. Een ‘Smart City’ staat in het teken van innovatie, kennisdelen, kennis ontsluiten en out-of-the-box oplossingen en dat is precies waar ook wij bij Sirius Legal voor willen staan.

Over onze dienstverlening op het gebied van ‘Smart Cities’ volgt binnenkort meer op onze website.  Over het Smart Cities Law Firms samenwerkingsverband leest u meer op www.smartcitieslawfirm.com

Vragen over smart cities, over de legal impact van nieuwe technologie, over privacy of IP/IT?

Contacteer ons vrijblijvend via bart@siriuslegal.be of marinus@siriuslegal.be  of op 02 721 13 00 en vraag naar Bart Van den Brande of Marinus Vromans