Sirius Weekly, 6 juli 2012

Wederom een interessante Sirius Weekly met aandacht voor intellectueel eigendomsrecht en vennootschapsrecht; een goed begin van een hopelijk zonnig weekend!

Wist je dat Rocky ook in de rechtszaal raak slaat?

Sylvester Stallone – bekend van de reeks Rocky-films – heeft vaak rake klappen uitgedeeld op het scherm, maar nu haalt hij ook zijn slag thuis in de rechtbank tegen een scenarioschrijver die beweerde dat hij één van zij scripts had geplagieerd.
Schrijver Marcus Webb dagvaardde Stallone samen met de filmstudio’s Imagine Films en Lionsgate vorig jaar in oktober voor een Amerikaanse rechtbank voor inbreuken op zijn auteursrecht. Webb was namelijk van mening dat het door hem geschreven script voor de film “The Cordoba Caper” zeer sterk leek op het script voor de door Stallone geschreven en geregiseerde film “The Expendables”.
Alhoewel de script van de films hetzelfde thema hebben, nl. een huurling op leeftijd die de opdracht krijgt om een dictator af te zetten, is echter de uitwerking van de  verhaallijn of het idee van belang om van een bescherming door het auteursrecht te spreken. De weinig originele verhaallijn die gebruikt wordt in beide films is dus niet auteursrechtelijk beschermd, de uitvoeringswijze kan dit echter wel zijn indien zij van voldoende originaliteit getuigt. Of die uitvoeringswijze al dan niet gekopiëerd werd, is een beoordeling die de rechter moet maken. De rechter oordeelde hier alvast dat dit niet het geval is.
Bron: https://www.reuters.com/article/2012/06/26/film-stallone-lawsuit-idUSL2E8HQA9320120626

Saviez-vous que les noms des plus grands champions du ballon rond sont enregistrés en tant que marques en Chine ?

Avez-vous déjà acheté une toilette C Ronaldo, un pesticide Lahm ou encore un bracelet Saint Iker ? Ne souriez pas, les noms des plus grands joueurs de football sont tous enregistrés en Chine et utilisés pour tous types de produits de la vie quotidienne. C’est ainsi que le nom de Ronaldo est maintenant associé à une toilette dans l’empire du milieu.
Sur les 368 joueurs de la l’UEFA EURO 2012, 88 noms ont été enregistrés comme marques en Chine, nous apprend Wu Zhaolong, manager de l’office des marques de l’occident, basé à Chongqing.
Les noms les plus courts en traduction chinoise sont les plus populaires, ce qui explique pourquoi aucun des joueurs grecs n’a l’honneur de voir apparaître son nom sur un pesticide ou autre produit du quotidien.
Non seulement les noms complets des joueurs mais également certains pseudonymes, comme Pepe (Kepler Laveran Lima Ferreira), ont été déposés.
56 des 88 noms de joueurs participant à l’UEFA EURO 2012 ont été déposés dans la catégorie des vêtements et chaussures.
Les joueurs qui souhaitent s’opposer à l’utilisation de leur nom en tant que marque doivent être attentifs car ils n’ont que 5 mois pour faire connaître leurs objections, selon le système juridique chinois.

 
Wist je dat het loon in overheidsbedrijven niet meer via een managementvennootschap uitbetaald mag worden?
Personeelsleden en mandatarissen bij instellingen van openbaar nut, autonome overheidsbedrijven en vennootschappen waar de federale overheid een “overheersende invloed” uitoefent, mogen in de toekomst niet meer worden vergoed via de (legale) constructie van een managementvennootschap. De federale ministerraad keurde vandaag op voorstel van minister van overheidsbedrijven Paul Magnette een wetsontwerp goed dat een dergelijk verbod invoert. Het wetsontwerp kadert in een ruimer initiatief van de minister om de de lonen van managers van overheidsbedrijven te beperken en de verloning in de vorm van aandelen of opties te verbieden.

Elk type instelling waarin de staat een controle uitoefent of een meerderheidsparticipatie bezit, hetzij rechtstreeks of via een dochtermaatschappij, zal zich aldus aan de nieuwe wetgeving moeten aanpassen. Zo zullen o.a. de Nationale Loterij, de Nationale Bank, Belfius en het Paleis voor Schone Kunsten de betalingsmodaliteiten naar hun personeel en mandatarissen toe moeten modifiëren.
De overheid wenst via dit verbod haar belastinginkomsten te verhogen; via aanwending van een managementvennootschap betalen managers immers minder belastingen dan als gewone bediende. Het belastingtarief voor bedrijven (en dus ook voor de managementvennootschap) bedraagt immers maximaal 33,99 procent terwijl het hoogste tarief in de personenbelasting op 50 procent ligt.
De overheid wil op deze manier het goede voorbeeld geven, zo luidt het. De vraag is maar of de private ondernemingen dit “goede voorbeeld” zullen volgen, dan wel dat zij daartoe uiteindelijk zullen worden verplicht via een nieuw wetgevend initiatief.

Bron: https://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Managementvennootschap_verboden_bij_overheid.9210484-3136.art