Théâtre de Liège vs. Tokyo 2020

De organisatie van de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 heeft uiteindelijk beslist om het “T-L”-logo van Kenjiro Sano niet te gebruiken en komt daarmee tegemoet aan de klachten van Belgisch ontwerper Olivier Debie.

In 2013 ontwierp Olivier Debie een nieuw logo voor het Théâtre de Liège, waarbij een combinatie werd gemaakt van een “T” en een “L” in lettertype met gedetacheerde schrijf. Japans ontwerper Kenjiro Sano ging voor de creatie van het logo voor “Tokyo 2020” uit van een gelijkaardig concept rond de “T” van Tokyo en een Japanse rode zon rechtsboven.

Olivier Debie vond dat het om een geval van plagiaat ging, maar de organisatie van “Tokyo 2020” veegde alle klachten aanvankelijk van tafel. Ook Sano zelf ontkende aan enige vorm van ontlening te hebben gedaan en beweerde zich te hebben geïnspireerd op het logo van “Tokyo 1964” en niet op het ontwerp “Théâtre de Liège” van Debie.

Ondanks de aanvankelijke weerstand van de “Tokyo” 2020″-organisatie tegen de klachten van Debie, werd amper enkele dagen later het roer omgegooid. Dat Sano plots niet meer gesteund werd door de organisatie, zal veel te maken hebben met het feit dat het eerste ontwerp van Sano eveneens plagiaat zou zijn geweest, ditmaal op basis van het werk van de Duitse typograaf Jan Tschichold. Sano gaf immers toe dat hij het werk van Tschichold kende, én stuurde in november 2013 een tweet de wereld in over zijn bezoek One form of the logo of the 2020 Tokyo Olympics, designed by Kenjiro Sano. | KYODOaan een Tschichold-exhibitie in het Ginza Graphic Gallery in Tokyo. Het daaruit voortvloeiende ontwerp met een “T” en een rode bol rechts onderaan zou identiek zijn geweest aan een poster voor diezelfde Tschichold-exhibitie.

Sano zou evenmin aan zijn proefstuk toe zijn en werd in het verleden meermaals verdacht van het plegen van plagiaat. Of dit een geval van plagiaat is, hangt van de uitspraak van een rechter af. Olivier Debie zou het IOC reeds hebben gedagvaard. Tot dan zal het wachten zijn op de uitspraak.

Vragen over auteursrecht en plagiaat? Contacteer ons op +2 721 13 00 of per mail: andries@siriuslegal.be.