Tweemaal per jaar mogen ondernemingen verkopen tegen sterk verlaagde prijzen onder de benaming “solden” of onder een andere gelijkwaardige benaming. De twee soldenperiodes liggen wettelijk vast: traditioneel lopen deze van 3 januari tot 31 januari en van 1 juli tot 31 juli. Aan de soldenperiode gaat traditioneel een sperperiode vooraf. Traditioneel lopen deze van 3 …
Archief
Wie is er aansprakelijk indien mijn koerier iemand anders besmet?
E-commerce is door de Coronacrisis geëxplodeerd. Iedereen is massaal inkopen via het internet gaan doen, met als gevolg dat pakjesbezorgers het drukker dan ooit hebben! Enkele ondernemers vroegen aan ons of het wel verantwoord is om hun pakjesbezorgers zoveel aan huis te laten gaan. Wat als ze iemand besmetten? We zochten het voor je uit. …
Zijn er specifieke veiligheidsmaatregelen die leveranciers moeten nemen?
De leveranciers moeten -net zoals iedereen- de maatregelen respecteren die door hun nationale overheid zijn opgelegd om het coronavirus te bestrijden. Concreet houdt dit dus in dat de buitenlandse leveranciers de richtlijnen van hun overheid moeten volgen. Belgische leveranciers moeten strikt de maatregelen volgen zoals die gepubliceerd zijn in het Ministerieel besluit van 18 maart …
Mag ik de prijzen van mijn producten verhogen?
In het begin van de Coronacrisis en de maatregelen zag men soms significante stijgingen in prijzen voor handgel, mondmaskers en andere. De vraag is of dit toegelaten is en wat er tegenin kan worden gebracht. Hoewel er geen specifieke regels zijn die dit regelen blijven de algemene mededingingsregels en wetgeving in verband met de marktpraktijken …
Kan een consument zich beroepen op de Coronacrisis als overmacht om een product te retourneren ná het verstrijken van de bedenktermijn?
Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat een klant zich kan beroepen op overmacht om te argumenteren dat hij zijn herroepingsrecht niet tijdig kon inroepen. Als je je klant correct geïnformeerd hebt over het herroepingsrecht, is de termijn van 14 dagen definitief en is het niet meer mogelijk om daarna nog af te zien van de aankoop.. …
Wat met cadeaubonnen die verlopen tijdens de periode van de lockdown?
Naar Belgisch recht bestaat er geen specifiek wettelijk kader voor cadeaubonnen. Cadeaubonnen zijn in feite contractuele documenten. Men zal dus allereerst goed moeten nagaan wat er op de cadeaubon vermeld wordt, alsook wat er in de algemene voorwaarden van de onderneming die de cadeaubon uitgaf staat. Indien de winkel waarvoor de cadeaubon geldt nog open …
Wat met de vertraagde levering van bederfelijke producten (vb. bloemen)?
Voor bederfelijke producten is er een wettelijke uitzondering op het herroepingsrecht. Indien er correct over deze uitzondering geïnformeerd is, zal de consument de bloemen dus niet kunnen “retourneren” en zijn geld terug vragen. Hij kan echter wel op een andere basis een nieuwe levering vragen of een passende prijsvermindering. De levering van een ernstig bedorven …
Wat als de leveringstermijnen die ik aanbied op mijn webshop uiteindelijk niet meer gerespecteerd kunnen worden? (bv. door de grote groei aan online bestellingen)
Uiteraard ben je gebonden om de levertermijn die je bij een bestelling belooft ook te respecteren. Als er geen leveringstermijn is afgesproken, dan geldt voor de webshop op basis van de wet in elk geval een termijn van 30 dagen voor aflevering. Vertraging bij aflevering kan de aansprakelijkheid van de verkoper in het gedrang brengen, …
Heel wat klanten zijn plots niet thuis (of doen niet open) of de bedrijven blijken bij levering gesloten te zijn. Wat is wettelijk toegestaan rond het doorrekenen van heraanbiedingskosten? Kan/mag je de extra leveringskosten en eventuele administratieve kosten aanrekenen aan de klant?
De klant moet op voorhand op duidelijke en begrijpelijke wijze geïnformeerd zijn over de totale prijs en dus over alle extra vracht-, leverings- of portokosten en eventuele andere kosten. Indien deze kosten redelijkerwijs niet vooraf kunnen worden berekend, dien je wel te melden dat er eventueel dergelijke extra kosten verschuldigd kunnen zijn. Dit betekent dat …
Ik had vroeger enkel een fysieke winkel, maar verkoop nu tijdens de Coronacrisis ook mijn producten online en bezorg ze thuis bij de klanten. Wat zijn de minimum verplichtingen die ik het best naleef?
Gelet op het feit dat een verkoop via Facebook en e-mail ook onder de wetgeving verkoop op afstand valt, zijn alle bepalingen uit de wetgeving in verband met verkoop op afstand van toepassing op handelaars die nu online beginnen te verkopen. In principe moet je bestelproces dus voldoen aan het consumentenrecht en alle daarin begrepen …