Zijn de rechtbanken nog open?

Veel van onze cliënten vragen hoe het nu concreet verder moet met hun rechtszaak. Deze is in principe voorlopig voor onbepaalde tijd uitgesteld of wordt schriftelijk of via een videoconferentie behandeld. De zaak kan ook vroeger doorgaan als je ermee instemt om het schriftelijk te doen of als het een dringende zaak is. Vanaf 18 mei 2020 is het weer mogelijk om in andere gevallen fysiek te verschijnen voor de rechtbank. De specifieke regels hiervoor verschillen van rechtbank tot rechtbank.

De hoven en rechtbanken zijn een openbare dienst en moeten voorzien in een minimale dienstverlening. Dit betekent onder andere dat de gebouwen toegankelijk blijven, maar niet voor iedereen. Er is een korte lijst van vier situaties wanneer je binnen mag:

  1. Wanneer je opgeroepen bent voor een zitting;
  2. Om je rijbewijs terug op te halen of in te leveren;
  3. Om hoger beroep aan te tekenen;
  4. Om een voorziening in te stellen in een strafzaak.

Je bent verplicht om een mondmasker te dragen wanneer je naar de rechtbank gaat. Daarnaast voorzien de rechtbanken nog specifieke maatregelen. De meest recente versie van de maatregelen staat hier.

Voor al je andere vragen kan je de rechtbanken nog steeds telefonisch of per mail bereiken. Wij helpen je ook graag met al je verdere vragen hieromtrent. Aarzel niet om met een van onze advocaten contact op te nemen.