Webshops voldoen volgens de Europese Commissie nog steeds niet aan consumentenrechten

shutterstock_112074470(1)

De Europese Commissie publiceerde zopas de resultaten van een grootscheepse screening van webshops in de ganse EU, waarin onder meer gekeken werd of alle verplichtingen uit consumentenwetgeving en met name alle informatieverplichtingen aan de consument nageleefd werden.

Nauwelijks verbetering ten aanzien van eerdere onderzoeken

De resultaten tonen nauwelijks enige vooruitgang ten aanzien van eerdere cijfers.  maar liefst 63 procent van de webwinkels vertonen juridische gebreken.

In totaal werden doorheen de Europese Unie 743 winkels gecontroleerd. Bij 436 daarvan werden er problemen vastgesteld. 353 winkels hebben nadat zij daartoe verzocht werden hun website aangepast. Bij de overige 83 winkels die zich niet spontaan in regel stelden, zijn op nationaal niveau inmiddels administratieve of juridische procedures gestart.
De Commissie stelde onder meer ontbrekende, onduidelijke of onbegrijpelijke informatie vast over het retourrecht, onvolledige of onduidelijke informatie over de identiteit van de verkoper en onduidelijke informatie over het product of de eigenschappen van de dienst.

Het volledige onderzoek vindt u hier.

Uw website compliant maken is een kleine moeite

De wetgeving waarmee een webshop rekening moet houden is niet altijd even duidelijk en overzichtelijk en veel webshopuitbaters zien door de bomen het bos niet meer.

Nochtans is het niet zo moeilijk en niet zo kostelijk om ervoor te zorgen dat uw webwinkel aan alle regels voldoet.

Sirius Legal biedt u haar Website Certifier dienst aan.  Voor een forfaitprijs van 750 euro zorgen wij ervoor dat uw webshop aan alle wettelijke verplichtingen voldoet én bezorgen we u algemene voorwaarden, een privacy policy, een cookie warning en een disclaimer op maat van uw bedrijf geschreven.

Contacteer ons vrijblijvend

Vragen over e-commerce of consumentenbescherming?

Bart Van den Brande staat u graag te woord op bart@siriuslegal.be of op 0486 901 931.