Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

01/02/2022

Reminder! 1 februari is “Change Your Password Day”!

Leesduur: 2 minuten

1 februari, vandaag dus, is het Change Your Password Day: een jaarlijkse herinnering om al je wachtwoorden minstens één keer per jaar te wijzigen. En dat is voor velen van ons niet evident. Wij hebben heel wat accounts en gebruiken daar regelmatig dezelfde paswoorden voor. Hoe meer we verschillende paswoorden gebruiken voor al die accounts, hoe groter de kans dat we die paswoorden vergeten. Iedereen heeft het laatste jaar wel eens zijn paswoord moeten resetten. Het onthouden en regelmatig wijzigen van je paswoord(en) kan dus een behoorlijke klus zijn.

Veilig paswoordbeleid

Maar hoe vervelend dit ook is, het blijft wel noodzakelijk. De kans dat jouw paswoord na verloop van tijd toch bemachtigd wordt door cybercriminelen, blijft nog steeds groot. En als je slechts 1 paswoord gebruikt, dan heb je de sleutel gegeven tot al je digitale accounts, inclusief die van je werkgever, klanten, leveranciers, etc. De boodschap van vandaag is dus even vervelend als noodzakelijk: verander je paswoorden!

Maar gewoon jouw paswoord wijzigen (1x per jaar) is spijtig genoeg niet voldoende. Je moet voor jezelf een veilig paswoordbeleid bedenken. Daarbij kan je al zeker volgende tips van security.org gebruiken:

 • Gebruik 16 tekens of meer 
 • Maak een combinatie van letters, cijfers en tekens
 • Deel geen paswoorden met een ander account of zorg er minstens voor dat je verschillende accounts ‘segmenteert’.
 • Gebruik geen persoonlijke gegevens, zoals adres of telefoonnummer. Gebruik geen informatie die toegankelijk is op sociale media.
 • Gebruik geen opeenvolgende letters of cijfers.

Handige tools 

Verder zijn er voldoende tools om jou te helpen bij een veilig paswoordbeleid.

 • Wil je testen of jouw paswoord veilig genoeg is? Dan kan je dat doen via op de website van Security.org.
 • Wil je controleren of jouw paswoord ondertussen al op de digitale straatstenen ligt zodat je het best zo snel mogelijk wijzigt?
  Controleer dit via
  deze link

Maar als het over veiligheid gaat, dan gaan er hoe langer hoe meer stemmen op om paswoorden helemaal niet meer te gebruiken. Voorkeuren gaan dan eerder naar het gebruik van 2-factoren authenticatie. Wil je dat graag installeren, dan kan je altijd een kijkje nemen op deze link.

En eigenlijk stopt het daar niet. Wil je nog meer tips om je accounts veilig te stellen, dan verwijzen we je alvast graag door naar onze Checklist voor cyberveilig ondernemen

Vragen over cyberveilig ondernemen? 

Heb je nog meer vragen of zoek je naar de juiste begeleiding?
Contacteer gerust onze specialist ter zake: Roeland Lembrechts –
roeland@siriuslegal.be 

Checklist cyberveilig ondernemen

Over de auteur

Roeland
Lembrechts

Nadat ik afstudeerde als criminoloog aan de KU Leuven, besloot ik om aansluitend rechten te studeren aan de Universiteit Antwerpen. Met die ...


Digitale start-ups

Idealiter staat jouw start-up juridisch helemaal op punt. Kijk verder dan enkel het betere contractenwerk, maar kies een sparring partner die met je meedenkt en alle juridische valkuilen voor je afdekt. 


AI en blockchain

De digitalisering van onze economie brengt heel wat juridische uitdagingen met zich mee. Wij adviseren je graag over de juridische impact van AI, Blockchain, cryptocurrencies, Internet of Things en digitale handtekeningen.


Web & app & software development

Actief in web, app of software development? Dan zorg je maar beter dat de projecten die je oplevert juridisch helemaal op punt staan. En de relaties met je klanten zitten meestal wel goed… tot het eens fout gaat, toch? 


Cyber security

Ook jouw bedrijf kan het slachtoffer worden van cybercriminaliteit, de meldingen rond cybercrime nemen exponentieel toe. Wij helpen je bij de opzet van een performant technisch én juridisch cyber security beleid.


E-commerce

Heb je een webshop of wil je er een starten? Laat je juridisch adviseren door onze e-commerce experten. In een mum van tijd is je webshop compliant!

Relevante tools rond cyberveilig ondernemen

Geen zoekresultaten voor team