Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Vennootschappen

Vennootschappen zijn handig om je onderneming te structureren maar het hebben en leiden van één of meer vennootschappen, houdt ook verplichtingen en verantwoordelijkheden in en kan zelfs leiden tot persoonlijke aansprakelijkheden.

Sirius Legal is er om je hierin bij te staan. Niet alleen wanneer er zich problemen voordoen, maar nog meer om problemen te voorkomen.

Regeltjes, regeltjes, regeltjes… Ook het “nieuwe” Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) legt nog meer nadruk op het correct vervullen van allerlei formaliteiten binnen een vennootschap. Er zijn steeds nieuwe of gewijzigde verplichtingen die op jou als bestuurder rusten, zoals bijvoorbeeld de correcte toepassing van de alarmbelprocedure en de regeling bij belangenconflicten. Wij helpen je graag bij het respecteren van die wettelijke verplichtingen die van toepassing zijn op jouw vennootschap. En hou er rekening mee: in 2024 moet elke vennootschap in orde zijn, zo niet kan je als bestuurder zelf aansprakelijk gesteld worden.

Sirius Legal doet al sinds de inwerkingtreding in 2019 regelmatig check-ups bij haar cliënten om hen klaar te stomen onder het nieuwe regime.

Opmaak aandeelhoudersovereenkomsten en statuten

Datzelfde WVV geeft je ook een ongelooflijke vrijheid. Zo kan je de werking van je vennootschap moduleren zoals je zelf wil. En goede afspraken maken goede vrienden. Een aandeelhoudersovereenkomst bepaalt de spelregels in geval van discussies over de te volgen weg, nieuwe investeerders, verkoop van alle of een deel van de aandelen, … Zorg dus voor een duidelijk kader dat ook naadloos aansluit bij de statuten van je vennootschap. Wij helpen je graag bij het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst en de statuten.

Maar een vennootschap kan je een ‘economisch huwelijk’ noemen. En net zoals het beste huwelijkscontract ter wereld geen garantie is op een geslaagd huwelijk, kan het ook binnen een vennootschap gebeuren dat er problemen ontstaan die niet meer zijn op te lossen. Ook dan is het belangrijk om je goed te laten begeleiden. Contacteer ons tijdig zodat wij je zonder onherstelbare schade door dit proces kunnen loodsen.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Hoge bomen vangen veel wind. Een vennootschap houdt in principe in dat je als bestuurder niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de schulden van jouw vennootschap. Toch zal je niet de eerste bestuurder zijn die na een fout gelopen project, wordt aangesproken door een schuldeiser. En effectief, in bepaalde omstandigheden sta je als bestuurder toch in de frontlinie.

Anderzijds, je hebt misschien als aandeelhouder of leverancier aanzienlijke schade geleden door het wanbeleid van een van de bestuurders van een vennootschap. Of je ziet de bestuurder van een failliete vennootschap, de dag na zijn faillissement vrolijk verder doen via een nieuwe vennootschap en daarbij stel je je toch wel vragen.

Ook hier staat Sirius Legal je graag bij. Net zoals wij weten waarom een bestuurder in vele gevallen niet persoonlijk kan worden aangesproken, weten wij ook perfect wanneer dit wél kan. 

Vragen over vennootschappen? Boek meteen een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Sirius Shop

Interessant voor jou in onze webshop

  • Aandeelhoudersovereenkomst
  • Adviesgesprek via videocall

In dit contract beschrijf je samen met je andere aandeelhouders alle vertrouwelijke afspraken die van belang zijn voor je vennootschap.

meer
  • First Opinion bij geschil
  • Adviesgesprek via videocall

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je weet waar je staat en wat je kansen zijn in elk conflict dankzij onze First Opinion.

meer
  • Overeenkomst voor afsluiten conflict
  • Adviesgesprek via videocall

Zorg voor een onderhandelde en neergeschreven oplossing voor jouw conflict. Via een dading vermijd je verdere escalatie en rechtszaken.

meer

Meer over vennootschappen?


Internationale samenwerkingen

Op zoek naar juridisch advies voor jouw business aan de andere kant van de wereld? Dankzij onze internationale contacten via partnernetwerken zoals Consulegis en Eurolegal kunnen wij je snel helpen. 


Geschillen en procedure

Vind je maar geen oplossing voor dat geschil? Overweeg je een procedure te starten? Wij analyseren samen met jou de mogelijkheden en slaagkansen. 


Distributie en licenties

Hulp nodig bij de opzet en uitbreiding van je distributienetwerk of partnerships in binnen- en buitenland? Wij kunnen je wereldwijd bijstaan dankzij onze partnerships met internationale advocatennetwerken. 


Contracten en commerciële relaties

Slechte contracten zijn een voedingsbodem voor dure procedures met een onzeker resultaat. De opmaak van goede contacten is in vergelijking met een procedure veel voordeliger. Het schept gemoedsrust, dat wil toch elke professional? 

Vragen over vennootschappen? Contacteer ons en we helpen je zo snel mogelijk verder.