Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!
Je onderneming is vandaag permanent verbonden met leveranciers, klanten, partners en andere stakeholders. Die online aanwezigheid zorgt ook voor een bijkomend risico: elke onderneming kan slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Daarbij denken we aan systemen van ondernemingen die gehackt worden, phishing aanvallen, ceo-fraude, ransomware-aanvallen, lasterlijke aantijgingen, …
En dat risico is reëel. Uit de politiële criminaliteitsstatistieken blijkt dat er jaarlijks een stijging is van inbreuken op de wet informaticacriminaliteit en dat 2019 een zeer uitgesproken stijging kende van maar liefst 29,9%. Opvallend is dat het fenomeen phishing een enorme opmars kent, een trend die overigens ook dit jaar bevestigd wordt in de Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2020 van Europol. Enisa maakt in haar jaarlijkse Threat Landscape dezelfde vaststellingen.
Naast een stevige technische cyberbeveiligingsstructuur is je onderneming vooral gebaat bij aandachtige personeelsleden, leveranciers en andere derden. Je kan je onderneming technisch zo goed mogelijk beveiligen, maar al deze inspanningen verdwijnen in het niets wanneer je ‘gatekeepers’ de zwakste schakel blijken te zijn. En ook dat hebben cybercriminelen heel goed begrepen. Uit studies blijkt dat tot 95% van de informatieveiligheidsincidenten een menselijke factor betrokken is.
Weet dat voornamelijk Europese wetgeving ervoor zorgt dat je een behoorlijke verantwoordelijkheid draagt indien je cyberveiligheid op technisch, maar ook op juridisch/organisatorisch vlak niet in orde is. Administratieve en strafrechtelijke boetes zijn steeds couranter en klanten hebben verschillende klachtmogelijkheden voor opgelopen schade.
Reden te meer dus om er voor te zorgen dat je cyber security beleid op juridisch vlak volledig in orde is. Sirius Legal staat kleine en grote ondernemingen bij in deze materie en gaat verder dan een klassieke GDPR-oefening. Wij doen een volledige juridische screening of Impact Assessment waarbij we in een eerste fase een inschatting maken van de zwakheden van je bedrijf, je verantwoordelijkheden en welke risico’s je prioritair moet behandelen. In een volgende fase gaan we dieper in op de risico’s met externe partners en/of alle interne belanghebbenden. Tot slot wordt bij deze oefening de veerkracht van jouw bedrijf onder handen genomen en voorzien we een duidelijk incident response plan waarmee je de continuïteit van je bedrijf kan herstellen en waarmee alle stakeholders in deze digitale wereld een mateloos vertrouwen in je bedrijf behouden.
Sirius Legal is om die reden ook de enige uitgesproken juridische partner waar je via de Vlaio Verbetertrajecten beroep op kan doen. Samen met haar technische partner, BA NV, voorziet Sirius Legal in een multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak van jouw cyberveiligheid, waarbij 45% van onze budgetten gesubsidieerd worden. Wil je toch liever deelaspecten behandelen? Dan is dat uiteraard geen probleem. Sirius Legal voorziet nazicht met betrekking tot je interne security (met personeel; freelancers, bestuurders, etc.) of kan je ondersteunen in je begeleiding van je vendor assessments, pentesting, coordinated vulnerability disclosure policies, …
Alsnog slachtoffer van een veiligheidsincident? Sirius Legal staat je meteen bij om correct te communiceren naar klanten, autoriteiten, leveranciers, etc. en bepaalt samen met jou de pistes die je juridisch moet nemen.
Cyberveilig ondernemen start met een Impact Assessment van jouw bedrijf. Ontdek hier onze gedetailleerde en efficiënte werkwijze.
Wij zijn erkend partner van VLAIO in hun cyber security verbetertrajecten. Met dit prachtig initiatief subsidieert Vlaio maar liefst 45% van jouw projectkost. Ontdek er hier meer over.
Valt een cyberincident onder de dekking van de algemene BA-polis? Of neem je best een aparte cyberrisico-polis?
Zorg ervoor dat je leveranciers of klanten geen zijdeur openen voor cyberaanvallen. Maak goede afspraken met alle bedrijven en personen die aan je bedrijf verbonden zijn.
Wat als er dan toch een veiligheidsincident is? Hoe ga je dan te werk met je Response Management?
Informeer je personeel hoe ze veilig kunnen omgaan met data en tools en voorzie in de nodige arbeidsrechtelijke documenten.
Deze legal Quickscan is een cruciale eerste stap naar cyberveiligheid voor jouw bedrijf.
meerJe bent gehackt? Wat nu? Laat je bijstaan door échte specialisten met jarenlange ervaring in cyber security en gegevensbescherming.
meerEen permanente hulplijn voor ál je vragen over gegevensbescherming en GDPR door échte specialisten met jarenlange ervaring.
meerDe digitalisering van onze economie brengt heel wat juridische uitdagingen met zich mee. Wij adviseren je graag over de juridische impact van AI, Blockchain, cryptocurrencies, Internet of Things en digitale handtekeningen.
Heb je een webshop of wil je er een starten? Laat je juridisch adviseren door onze e-commerce experten. In een mum van tijd is je webshop compliant!
Idealiter staat jouw start-up juridisch helemaal op punt. Kijk verder dan enkel het betere contractenwerk, maar kies een sparring partner die met je meedenkt en alle juridische valkuilen voor je afdekt.
Actief in web, app of software development? Dan zorg je maar beter dat de projecten die je oplevert juridisch helemaal op punt staan. En de relaties met je klanten zitten meestal wel goed… tot het eens fout gaat, toch?