Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Publishing

Boeken of muziekwerken zijn voor jou als auteur of muzikant als je eigen kinderen. Ze zijn een stuk van je leven en een stuk van jezelf en de dag van publicatie is een feestdag voor élke auteur. We beleven dat met Sirius Legal graag van dichtbij. 

Al meer dan 20 jaar werken wij voor uitgevers, auteurs en componisten en voor beheersvennootschappen zoals Sabam. We begrijpen je liefde voor je eigen boek ook echt. Af en toe schrijven we ook zelf boeken, over auteursrecht bijvoorbeeld.

Media_Reclame_Publishing

Goede contracten rond auteursrecht zijn vakwerk. Of het nu gaat om uitgavecontracten voor boekwerken, muziekdeals of audiovisuele projecten, het venijn zit vaak in de kleine lettertjes. Een sterk contract dat met kennis van zaken is opgesteld, is onontbeerlijk.

We zijn als advocaat wat cynisch wat dat betreft. Wij zien immers vooral die gevallen waarin het foutloopt en waarin er discussies komen over auteursrechten. Jammer genoeg eindigen heel wat van die verhalen in de rechtbank en in onze ogen zijn er in een juridische procedure zelden winnaars. Anderzijds leren die procedures ons heel veel. Het is precies omwille van onze jarenlange ervaring als advocaat in IP-geschillen dat we weten waarop we precies moeten letten wanneer jij ons als auteur of uitgever het onderhandelen, opstellen of nakijken van je contracten toevertrouwt.

Wat doen we precies? Wel, in heel wat gevallen ondersteunen we auteurs in hun onderhandelingen. we leggen hen uit wat hun rechten zijn, welke onderhandelingsopties ze hebben, welke vergoedingen ze kunnen en mogen verwachten en wat wel en niet gangbaar is in de sector. We helpen vanzelfsprekend ook bij het opstellen van contracten of bij het nakijken en aanpassen van ontwerpen die je van je partners ontvangt.
We doen overigens nog meer. Zo hielpen we recent een nieuwe online uitgeverij in het kader van haar start-up, niet enkel met standaard uitgavecontracten, maar met alle juridische aspecten van de start-up, gaande van vennootschapsrechtelijk advies over auteursrecht tot het GDPR compliant opzetten van het bedrijf.

Vragen over publishing? Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Relevant blogartikel

Handboek Kunstrecht: auteursrecht, wat is dat?

Ook discussies tussen auteurs onderling of tussen de erfgenamen van auteurs zijn ons niet vreemd. Zo adviseerden we recent nog de nabestaanden van een overleden Vlaamse succesauteur over de waarde van de nog lopende uitgavecontracten in de nalatenschap en de impact daarvan bij de verdeling van die nalatenschap. We rondden bijvoorbeeld ook een geschil tussen twee Vlaamse componisten en hun platenmaatschappij af rond de verdeling van de auteursrechten op hun werk en stonden een Vlaamse auteur bij bij de verkoop van de filmrechten op één van haar boeken aan een Amerikaanse filmgroep.

Sirius Blogt

Interessant voor jou op onze blog

29.04.2021 Bart Van den Brande

Handboek Kunstrecht: auteursrecht, wat is dat?

Auteursrecht en de kunstwereld liggen aan de basis van wat wij vandaag doen bij Sirius Legal.  Ons kantoor is doorheen de jaren ...

22.05.2014 Bart Van den Brande

Geen auteursrecht voor Jezus op geopenbaard boek

Wie heeft het auteursrecht op teksten die -al dan niet verondersteld, dat laten we graag in het midden- ingefluisterd of ...

Populair artikel
12.05.2021 Bart Van den Brande

Handboek Kunstrecht: Is “nieuwe” kunst beschermd? Over graffiti, performance art en AI in de kunst

Op uitnodiging van uitgeverij intersentia en editor Oliver Lenaerts schreef ons team mee aan het nieuwe “Handboek ...

Ook interessant voor jou


Fiscale optimalisatie

Niemand betaalt graag meer belastingen dan nodig. Heb je een creatief beroep? Met de auteursrechtelijk beschermde content die je creëert kan je een aanzienlijk fiscaal voordeel realiseren!


IP contracten

Goede afspraken (contracten) maken goede vrienden. Dat geldt ook voor je intellectuele eigendom natuurlijk.  Jouw creaties zijn goud waard, bescherm ze goed! 


Bescherm je IP

Welke intellectuele eigendomsrechten kan jij inroepen? We adviseren je graag bij auteursrecht, softwarebescherming, databankrecht, tekeningen en modellen, merkenrecht, knowhow en bedrijfsgeheimen, …

Vragen over publishing? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag verder!