Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Fiscale optimalisatie

Ben je een auteur, muzikant, journalist of creatieve duizendpoot? Of ben je software developer, professional of consultant in een creatieve sector zoals webdesign, de reclamewereld, R&D, training en opleiding? Dan kan je via een overdracht of een licentie van je auteursrechten wellicht een aardig fiscaal voordeel doen. Wij helpen quasi dagelijks professionals met de meest voordelige én fiscaal veilige set-up van hun inkomsten uit auteursrecht.

Fiscale_optimalisatie_auteursrecht

Sinds 2008 al bepaalt de wet dat vergoedingen voor de overdracht of licentie (cessie of concessie noemt het fiscale recht dat dan) van auteursrechten en naburige rechten in bepaalde gevallen roerende inkomsten zijn. Dat betekent dat je op die inkomsten geen personenbelasting betaalt (met vaak een gemiddelde belastingsdruk van 35 tot 45%), maar dat je op die inkomsten alleen een forfaitaire roerende voorheffing van 15% betaalt. Bovendien mag je eerst nog een forfaitaire kostenaftrek toepassen, waardoor je inkomsten uit auteursrechten netto slechts aan 7,5 tot 11% belast worden.

Erg aantrekkelijk dus, maar je moet als creatieve ondernemer wel voorzichtig zijn. Er zijn heel wat voorwaarden die voldaan moeten zijn om in aanmerking te komen en bovendien kan je niet zomaar elk bedrag aan inkomen plots aanmerken als royalties uit de exploitatie van een auteursrecht.

Dat is precies waarin wij jou kunnen bijstaan: we analyseren jouw persoonlijke situatie in detail, vergelijken die met alle publiek beschikbare rulings en beslissingen van de fiscale overheden en geven een onderbouwd advies: 

  • kom je als professional überhaupt in aanmerking voor het fiscale gunstregime?
  • voor welke bedragen kan je in alle veiligheid en met een minimaal risico op fiscale controles gebruik maken van het royaltiessysteem?

Ons advies is niet enkel je leidraad om van start te gaan met een vergoeding in royalties, maar we zorgen ervoor dat het zo goed onderbouwd is dat het meteen ook je verdediging en bewijs kan vormen als er tóch discussies met de fiscus zouden volgen. We zorgen bovendien voor alle nodige licentiecontracten tussen jouw en je vennootschap en/of met je klanten. Indien nodig hoort daar ook de aanpassing van je factuurvoorwaarden bij en overleggen wij graag met jouw boekhouder. 

 

Fiscaal advies is zeker duur en het voordeel dat je kan doen ben je kwijt aan je advocaat of fiscalist? Niet bij Sirius Legal. Transparantie, duidelijke prijsafspraken en correcte tarieven zijn immers heilig voor ons, net zoals een snelle en vriendelijke service en professioneel advies. Ons fiscaal advies inzake auteursrechten bieden we daarom altijd aan aan een vast tarief. Voor €1250 excl. BTW koop je het hele dienstenpakket zoals hierboven beschreven. Je kan dit trouwens meteen bestellen in onze webshop

Boek meteen een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Interesse in fiscale optimalisatie? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek