Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Momfluencers & kidfluencers: welke regels voor minderjarige influencers?

https://siriuslegaladvocaten.be/wp-content/uploads/2021/12/feweb-logo.png
06.03.2023 | 18:30 Webinar Bart Van den Brande, Isha Upadhyaya en Leen Dierick Gratis

Zo had je het waarschijnlijk nog niet bekeken: mom & dadfluencers die hun kind(eren) in hun stories betrekken doen aan kinderarbeid. Dat geldt ook voor minderjarigen die influencer zijn. De term kinderarbeid klinkt negatief, maar dat is het niet altijd. Kidfluencers zorgen er volgens de Verenigde Naties voor dat kinderen kunnen deelnemen aan de digitale wereld. Kinderen leren zo nieuwe vaardigheden en maken van jongs af aan deel uit van de samenleving. 

Maar tegelijk moeten kinderen beschermd worden zodat ze niet uitgebuit worden of zodat hun welzijn niet in het gedrang komt. De Europese Unie voorziet een regelgeving die echter onvoldoende afgestemd is op influencers. In België mogen kinderen onder 15 jaar niet werken maar is er wel de mogelijkheid om een individuele afwijking aan te vragen. Ook deze regels zijn niet aangepast aan influencers.

Parlementslid Leen Dierick (cd&v) schreef een wetsvoorstel om meer duidelijkheid te scheppen voor kid & momfluencers. Enerzijds beschermt het wetsvoorstel de kinderen & minderjarigen maar het biedt ook rechtszekerheid voor de ouders door de huidige regels aan te passen. 

Ook in het buitenland is er aandacht voor kid & momfluencers. Vooral in Frankrijk en Nederland beperkt men het aantal uren kinderwerk en maakte men regels om de vergoedingen toe te laten komen aan de kinderen. Isha Upadhyaya en Bart Van den Brande van Sirius Legal analyseerden de regels in het buitenland.  

We zetten alles op een rijtje tijdens het gratis webinar op maandag 6 maart om 18u30 georganiseerd door het Content Creators Platform (by FeWeb):

  • Isha Upadhyaya en Bart Van den Brande (Sirius Legal) geven je een helder overzicht van de huidige regels in het buitenland
  • Parlementslid Leen Dierick legt haar wetsvoorstel voor kidfluencers aan je uit en staat open voor jouw suggesties. 

Praktische details

Voor meer informatie over het programma en inschrijvingen verwijzen we je graag door naar de website van FeWeb

  • Gratis webinar
  • Overzicht van regels in het buitenland
  • Duiding wetsvoorstel