Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Nieuwe BTW regels e-commerce

Gratis

Door de globalisering en digitalisering van de verkoop van goederen en diensten was de vraag naar een vereenvoudigde BTW-regelgeving voor webshops zeer groot. Vanaf 1 juli 2021 vereenvoudigen de nieuwe BTW-regels de heffing op grensoverschrijdende ‘internetverkopen’ van goederen en diensten. Met deze wetswijziging worden gelijke concurrentievoorwaarden voor ondernemingen gegarandeerd, zowel binnen als buiten de EU.

Jouw verantwoordelijkheid als webshop eigenaar

Als webshop eigenaar kan je maar beter de BTW-regels goed kennen en zorgen dat je webshop klaar is om rekening te houden met verschillende BTW-regimes. Door het wegvallen van de minimale BTW-drempels, is potentieel élke verkoop via je webshop aan een buitenlandse klant onderworpen aan een andere BTW-voet dan de Belgische. Het is jouw verantwoordelijkheid als webshopuitbater om ervoor te zorgen dat je telkens de juiste BTW aanrekent. Doe je dit niet dan riskeer je controles en boetes van de lokale BTW overheden, iets wat we de voorbije jaren bij verschillende van onze cliënten jammer genoeg moesten vaststellen. De boetes kunnen hoog zijn, wees dus voorbereid.

De consumentenwetgeving verplicht je ook om aan consumenten steeds de juiste prijs inclusief BTW te tonen. Richt je webshop zich op klanten uit de ganse EU, hou er dan rekening mee dat je in functie van de locatie van de klant (op basis van IP-adres of locatiegegevens?) het juiste BTW-tarief toont. Om dat te kunnen doen moet je de locatie van je bezoeker kunnen bepalen, iets wat meestal cookie based zal gebeuren. De BTW-wetgeving heeft dus ook een impact op het cookiebeleid op je website.

Wat verandert er nu precies?

De nieuwe BTW-regels zijn niet zo gemakkelijk te interpreteren, misschien krijg je er zelfs wel grijze haren van.

Wij goten de belangrijkste wijzigingen in een duidelijk en pragmatisch overzicht. Zo krijg je in 1 document zicht op:

  • de huidige BTW-regels
  • de nieuwe BTW-regels vanaf 1/7/2021, uitgelegd in mensentaal
  • de nieuwe regels voor pakjes met een beperkte waarde (<€22)

Vul even het formulier in en je krijgt onze BTW-checklist meteen in je mailbox. Heb je nog vragen bij de concrete uitwerking hiervan voor jouw webshop? Contacteer gerust onze specialist ter zake: Bart Van den Brande – bart@siriuslegal.be

Hulp nodig? Boek hier een gratis gesprek met Bart Van den Brande

  • Gratis
  • Bespaar je het opzoekwerk!
  • Helder uitgelegd

Download de checklist

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden