Nieuwe BTW-regels voor e-commerce

Gratis

Door de globalisering en digitalisering van de verkoop van goederen en diensten was de vraag naar een vereenvoudigde BTW-regelgeving voor webshops zeer groot. Vanaf 1 juli 2021 vereenvoudigen de nieuwe BTW-regels de heffing op grensoverschrijdende ‘internetverkopen’ van goederen en diensten. Met deze wetswijziging worden gelijke concurrentievoorwaarden voor ondernemingen gegarandeerd, zowel binnen als buiten de EU.

 

Jouw verantwoordelijkheid als webshop eigenaar

Als webshop eigenaar kan je maar beter de BTW-regels goed kennen en zorgen dat je webshop klaar is om rekening te houden met verschillende BTW-regimes. Door het wegvallen van de minimale BTW-drempels, is potentieel élke verkoop via je webshop aan een buitenlandse klant onderworpen aan een andere BTW-voet dan de Belgische. Het is jouw verantwoordelijkheid als webshopuitbater om ervoor te zorgen dat je telkens de juiste BTW aanrekent. Doe je dit niet dan riskeer je controles en boetes van de lokale BTW overheden, iets wat we de voorbije jaren bij verschillende van onze cliënten jammer genoeg moesten vaststellen. De boetes kunnen hoog zijn, wees dus voorbereid.

De consumentenwetgeving verplicht je ook om aan consumenten steeds de juiste prijs inclusief BTW te tonen. Richt je webshop zich op klanten uit de ganse EU, hou er dan rekening mee dat je in functie van de locatie van de klant (op basis van IP-adres of locatiegegevens?) het juiste BTW-tarief toont. Om dat te kunnen doen moet je de locatie van je bezoeker kunnen bepalen, iets wat meestal cookie based zal gebeuren. De BTW-wetgeving heeft dus ook een impact op het cookiebeleid op je website.

 

Wat verandert er nu precies?

De nieuwe BTW-regels zijn niet zo gemakkelijk te interpreteren, misschien krijg je er zelfs wel grijze haren van.
Wij goten de belangrijkste wijzigingen in een duidelijk en pragmatisch overzicht. Zo krijg je in 1 document zicht op:

  • de huidige BTW-regels
  • de nieuwe BTW-regels vanaf 1/7/2021, uitgelegd in mensentaal
  • de nieuwe regels voor pakjes met een beperkte waarde (<€22)

Vul even het formulier in en je krijgt onze BTW-checklist meteen in je mailbox. Heb je nog vragen bij de concrete uitwerking hiervan voor jouw webshop? Contacteer gerust onze specialist ter zake: Bart Van den Brande – bart@siriuslegal.be

Hulp nodig? Boek hier een gratis gesprek met Bart Van den Brande

  • Gratis
  • Bespaar je het opzoekwerk!
  • Helder uitgelegd
BTW_regels_ecommerce

Download de checklist

Hidden
Stay in touch !
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook relevant voor jou

BTW Checker

Sinds 1/7/2021 zijn de nieuwe BTW-regels voor e-commerce van toepassing op jouw webshop. Gebruik onze BTW Checker en jouw prijsbeleid staat meteen goed!

Website Certifier

Niet zeker of jouw website voldoet aan alle juridische verplichtingen? Kies voor een efficiënte en pragmatische audit van je website, zodat je met een gerust gemoed je online business kan managen.

Checklist voor startende webshops

Wil je graag starten met een webshop? Met deze juridische checklist heb je alles in handen om je webshop juridisch helemaal op te punt te stellen, rekening houdend met de toepasselijke wetgevingen voor jouw business. 

Interessant voor jou op onze blog

Populair artikel BTW_e-commerce
24.06.2021 Bart Van den Brande

BTW in e-commerce voor marktplaatsen vanaf 1 juli 2021

De regels voor BTW in e-commerce veranderen vanaf 1 juli 2021.  Daarover kon je al alles lezen in onze checklist “De nieuwe B...

Must read

24.06.2021 Bart Van den Brande

BTW in e-commerce voor marktplaatsen vanaf 1 juli 2021

Advies nodig? Contacteer ons gerust!