Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

10/10/2018

Nieuw EU actieplan in de strijd tegen namaak en inbreuken op intellectuele eigendomsrechten

Leesduur: 2 minuten

De Europese Raad heeft op 8 oktober ll. een nieuw EU-douaneactieplan tegen inbreuken op intellectuele eigendomsrechten publiek gemaakt.

 

Namaak van buiten EU beter bestrijden

Het nieuwe actieplan loopt over een periode van 2018 tot en met 2022 en regelt de effectieve handhaving van intellectuele eigendomsrechten in de EU en wil vooral de hele internationale aanvoer van namaakgoederen naar Europa aanpakken.  Daarvoor wordt de samenwerking op dit gebied met het Europees Waarnemingscentrum en met douane, politie en gerecht in de lidstaten verstevigd.  Die namaak vormt wereldwijd een ernstig probleem, volgens de Europese Raad en ze wijst erop dat in de EU heeft de douane in 2016 (meest recente cijfers) voor meer dan 41 miljoen aan namaak goederen in beslag zijn genomen, met een marktwaarde van maar liefst 672 miljoen euro.

 

Belang voor e-commerce in Europa

De Raad stelt terecht dat de douane een hoofdrol speelt in de strijd tegen namaak.  Zodra goederen die inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten de EU zijn binnengekomen, zijn ze immers veel moeilijker op te sporen en tegen te houden.   Daarbij wordt -terecht- gewezen op een bezorgdheid die bij heel wat ondernemingen uit de e-commerce in de EU al zeer lang leeft: de online verkoop heeft geleid tot een exponentiële stijging van de vaststellingen van namaak die via postpakketten de EU binnenkomt.  We schreven pas enkele weken geleden nog op onze eigen blogpagina hoe één van de grote concurrentieproblemen voor Europese online hndelaars bestaat uit goedkope (vaak namaak-) prodcuten die vanuit China onze markt overspeoelen en die heel vaak aan de aandacht van de douane ontsnappen vanwege tijdsgebrek of gebrek aan mankracht of simpelweg omwille van de onoverzienbare massa aan pakjes die  tegenwoordig dagelijks de wereld rond reist.  We berichten i ndat kader oveirgens al over een nieuw wetgevbend initiatief door de Chinese regering dat in China zélf de strijd tegen namaak en consumentenfrausde probeert

De precieze inhoud van dit stappenplan leest u hier.  Belangrijk om weten, onder meer voor online handelaars, is dat de strijd tegen namaak (vooral van buiten de EU) opgedreven wordt en dat kan alleen maar de concurrentiepositie van Europese ondernemers versterken.

 

Vragen over intellectuele eigendomsrechten, namaakdossiers of e-commerce?

Contacteer gerust vrijblijvend ons team op info@siriuslegal.be of op +32 2 721 13 00

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...


Fiscale optimalisatie

Niemand betaalt graag meer belastingen dan nodig. Heb je een creatief beroep? Met de auteursrechtelijk beschermde content die je creëert kan je een aanzienlijk fiscaal voordeel realiseren!


IP contracten

Goede afspraken (contracten) maken goede vrienden. Dat geldt ook voor je intellectuele eigendom natuurlijk.  Jouw creaties zijn goud waard, bescherm ze goed! 


Bestrijd namaak

Een copycat is met je product aan de haal en verkoopt het online of op de zwarte markt aan bodemprijzen. Ga best meteen over tot actie, maar laat je begeleiden door een expert! 


Bescherm je IP

Welke intellectuele eigendomsrechten kan jij inroepen? We adviseren je graag bij auteursrecht, softwarebescherming, databankrecht, tekeningen en modellen, merkenrecht, knowhow en bedrijfsgeheimen, …