Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

De Accessibility Act en jouw website: toegankelijkheid verzekerd!

Gratis

In de snel evoluerende wereld van digitale technologie is toegankelijkheid niet langer een optie, maar een noodzaak. Europa zet immers een nieuwe standaard voor digitale toegankelijkheid van producten en diensten voor iedereen. Websites, apps, software tools, connected devices, allemaal moeten ze in de toekomst zo ontworpen worden dat personen met een beperking ze op dezelfde manier en met hetzelfde comfort kunnen gebruiken als personen zonder een beperking.

In deze handige gids bespreken we met Sirius Legal eerst de impact en reikwijdte van de EAA op websites en e-commerce. Vervolgens nemen de User Experience experten van Humix je mee in een reeks van do’s en don’ts voor jouw website, zo wordt die nieuwe wet voor jou meteen concreet. 

 

Wat vind je allemaal in deze gids? 

We schetsen voor jou het volledig wettelijk kader in mensentaal. 

 • Wat is de European Accessibility Act precies? Waar komt deze vandaan en wat wil Europa hier precies mee bereiken? 
 • Met welke belangrijke data moet je rekening houden? Wanneer zal de wet precies van toepassing zijn? 
 • Geldt dit ook voor jouw website? Of val je onder één van de uitzonderingen? 
 • Zijn er overgangsmaatregelen en tot wanneer precies? 
 • We staan stil bij het principe van onevenredige last, een term die ondernemers maar wat graag in de mond zullen nemen…  
 • Een extra linkje in je footer… met name de toegankelijkheidsverklaring. Wat moet daar precies in staan? 
 • Handhaving en sancties: wie gaat deze nieuwe wet controleren? 
 • Wat betekent webtoegankelijkheid in de praktijk voor jouw website? De 4 WCAG principes! 

De experten van Humix illustreren aan de hand van concrete voorbeelden de precieze impact op jouw website. Denk aan contrasten, vergroten van tekst, linkteksten, correct kleurgebruik, focusvolgorde, etc. 

Live webinar: de Accessibility Act, de toekomst van websites

Noteer alvast 30 april in je agenda! Sirius Legal geeft samen met Accessibility Expert & UX Architect, Debbie Gijsbrechts van Humix een exclusieve uiteenzetting over deze nieuwe wet. We overlopen het juridisch kader, weliswaar in mensentaal en overladen je vervolgens met UX tips en tricks voor jouw website. Ook al lijkt juni 2025 nog veraf, na ons webinar zal je beseffen dat je er maar beter aan begint! 

Meer weten over het programma en de praktische details? Check onze event page de Accessibility Act, de toekomst van websites

 

De Accessibility Act – Veelgestelde vragen aan Sirius Legal 

Geldt de Accessibility Act ook voor mijn bedrijf? 

Allicht wel, tenzij jouw bedrijf een micro-onderneming is of kan aantonen dat de efforts en kosten die ermee gepaard gaan een onevenredige last zijn voor jouw bedrijf. Het is echter moeilijk om die onevenredige last concreet in kaart te brengen en te beoordelen of het hier écht gaat om een onevenredige last. Hiervoor neem je best contact op met ons. 

Moet mijn website vanaf juni 2025 meteen compliant zijn met de Accessibility Act? 

Als je een nieuwe website lanceert, dan moet die inderdaad vanaf juni 2025 al compliant zijn. Voor bestaande websites en dienstverleningscontracten (dienstverleningscontracten zijn eigenlijk langlopende abonnementsdiensten of accounts online zoals bijvoorbeeld je homebank of je digitale krant) is er een overgangsperiode voorzien, die meestal 5 jaar is. 

Heb ik nu verplicht een toegankelijkheidsverklaring nodig op mijn website? 

Ja, en die voeg je best al toe vanaf juni 2025. In onze gids vind je duidelijke instructies voor het opmaken van zo’n verklaring. Je kan ook altijd eens kijken naar de verklaringen die je nu al online vindt op de websites van overheden, zij moeten immers al langer aan deze wet voldoen. 

Wat gaat het kosten om mijn website helemaal in regel te brengen? 

Deze vraag stel je best aan je webagency 🙂 

 

 • Exclusieve content i.s.m. Humix
 • Jouw alles-in-1 gids!
 • Geïllustreerd met concrete voorbeelden

Download hier onze gids

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Accessibility Act Webinar Sirius Legal Humix