Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Nieuwe B2B wet: matrix onrechtmatige bedingen

Gratis

In 2019 werden belangrijke wijzigingen aangekondigd voor overeenkomsten en contracten in de ondernemingswereld. Met de wet van 4 april 2019 (de nieuwe “B2B wet”) is er een nieuw wettelijk kader ontstaan voor: 

 • misbruiken van economische afhankelijkheid door ondernemingen
 • oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen
 • onrechtmatige bedingen in overeenkomsten tussen ondernemingen

De derde reeks regels introduceert een lijst met “zwarte bedingen”, een lijst met “grijze bedingen” en een zogenaamde “catch-all bepaling”. Dit zijn onrechtmatige bedingen of clausules die verboden zijn.

Toepassingsgebied
 • Overeenkomsten tussen ondernemingen

  De nieuwe regels zijn van toepassing op elke overeenkomst die vanaf 1 december 2020 wordt gesloten, vernieuwd of verlengd. Ze hebben een zeer ruim toepassingsgebied, aangezien ze van toepassing zijn op alle overeenkomsten die tussen ondernemingen worden gesloten, met uitzondering van overeenkomsten voor financiële diensten en overeenkomsten voor overheidsopdrachten.

  De bescherming die deze nieuwe regels bieden is niet beperkt tot kleine en middelgrote ondernemingen, maar het is ook niet vereist dat de ene onderneming afhankelijk is van de andere. De sanctie bij het gebruik van de onrechtmatige bedingen in de overeenkomst is zeer verregaand: de nietigheid van het beding. Het beding kan namelijk niet meer worden toegepast. De overeenkomst zelf blijft bindend voor de partijen, op voorwaarde dat ze kan blijven bestaan zonder het onrechtmatig beding.

  De nieuwe B2B-regels over onrechtmatige bedingen zijn van dwingend recht. Dat wil zeggen dat ondernemingen niet voorafgaand de toepassing ervan kunnen uitsluiten in een overeenkomst.

  Om het overzicht te kunnen bewaren bij deze nieuwe wetgeving kan je hieronder een matrix van onrechtmatige bedingen gratis downloaden. Hierin vind je per type beding een omschrijving, het relevante wetsartikel en een concreet voorbeeld om het meteen praktijkgericht te maken.

 • Download een handige matrix

  Om het overzicht te kunnen bewaren bij deze nieuwe wetgeving kan je op deze pagina een matrix van onrechtmatige bedingen gratis downloaden. Hierin vind je per type beding een omschrijving, het relevante wetsartikel en een concreet voorbeeld om het meteen praktijkgericht te maken.

Vul even het formulier in en je krijgt de B2B matrix meteen in je mailbox. Heb je toch nog vragen over de impact hiervan op je contracten en hoe je concreet te werk moet gaan? Contacteer ons gerust, of bekijk misschien eens onze Contract Review Service

Boek hier een gratis gesprek met Bart Van den Brande

 • Gratis
 • Handige matrix
 • Checklist voor elk B2B contract!

Download de matrix

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden