De nieuwe B2B wet: matrix onrechtmatige bedingen

De nieuwe B2B wet

In 2019 werden belangrijke wijzigingen aangekondigd voor overeenkomsten en contracten in de ondernemingswereld. Met de wet van 4 april 2019 (de nieuwe “B2B wet”) is er een nieuw wettelijk kader ontstaan voor 

  • misbruiken van economische afhankelijkheid door ondernemingen
  • oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen
  • onrechtmatige bedingen in overeenkomsten tussen ondernemingen

De derde reeks regels introduceert een lijst met “zwarte bedingen”, een lijst met “grijze bedingen” en een zogenaamde “catch-all bepaling”. Dit zijn onrechtmatige bedingen of clausules die verboden zijn. 

De nieuwe regels zijn van toepassing op elke overeenkomst die vanaf 1 december 2020 wordt gesloten, vernieuwd of verlengd. Ze hebben een zeer ruim toepassingsgebied, aangezien ze van toepassing zijn op alle overeenkomsten die tussen ondernemingen worden gesloten, met uitzondering van overeenkomsten voor financiële diensten en overeenkomsten voor overheidsopdrachten.

De bescherming die deze nieuwe regels bieden is niet beperkt tot kleine en middelgrote ondernemingen, maar het is ook niet vereist dat de ene onderneming afhankelijk is van de andere. De sanctie bij het gebruik van de onrechtmatige bedingen in de overeenkomst is zeer verregaand: de nietigheid van het beding. Het beding kan namelijk niet meer worden toegepast. De overeenkomst zelf blijft bindend voor de partijen, op voorwaarde dat ze kan blijven bestaan zonder het onrechtmatig beding.

De nieuwe B2B-regels over onrechtmatige bedingen zijn van dwingend recht. Dat wil zeggen dat ondernemingen niet voorafgaand de toepassing ervan kunnen uitsluiten in een overeenkomst.

Om het overzicht te kunnen bewaren bij deze nieuwe wetgeving kan je hieronder een matrix van onrechtmatige bedingen gratis downloaden.  Hierin vind je per type beding een omschrijving, het relevante wetsartikel en een concreet voorbeeld om het meteen praktijkgericht te maken. 

Nieuwe_B2B_wet_onrechtmatige_bedingen


Download de matrix onrechtmatige bedingen

Vul even onderstaand formulier in en je krijgt onze matrix van onrechtmatige bedingen meteen in je mailbox. Heb je toch nog vragen over de impact hiervan op je contracten? Contacteer gerust Michiel Beutels via michiel@siriuslegal.be.

Of wil je graag een contract laten reviewen? Ontdek onze Contract Review service: snel en pragmatisch advies aan een vaste prijs!

    Jouw gegevens worden verwerkt overeenkomstig ons privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.