Merkdepot

€650 excl. BTW

Je merknaam vanaf de start beschermen is een goed idee.  Het voorkomt dat anderen bewust aanhaken bij jouw succes, maar ook dat anderen zonder kwade intenties een naam kiezen die vervelend hard op de jouwe lijkt.  Bovendien beschermt het je beter bij geschillen rond domeinnamen én is het een actief bestanddeel dat mee in je balansen kan ingeschreven worden, wat financieel vaak aantrekkelijk is toch, zeker als je merknaam enige bekendheid gaat genieten.

Een merkdepot kost ook niet zoveel (250 euro ongeveer voor de Benelux, 1.000 euro ongeveer voor de EU) en voorkomt latere discussies.  Je kan ook uit buiten de EU bescherming vragen , maar dan loopt de kost héél snel op naar enkele duizenden euro’s.  Vaak is dat pas een optie of noodzaak als je bedrijf echt internationaal doorbreekt (of je deponeert “markt per markt” naarmate je uitbreidt naar nieuwe landen, die keuze wordt wel vaker gemaakt).

Samen met de merknaam is het belangrijk om ook meteen zoveel mogelijk relevante domeinnamen te blokkeren + de meest voorkomende typfouten.  Je doet dat best op één en hetzelfde moment en zonder vooraf uitgebreide searches naar beschikbaarheid te doen, om domain name squatting te voorkomen.

Hoe gaan we te werk?
 • Merkencheck

  Om te weten of je naam voor bescherming in aanmerking komt, moet er eerst een merkencheck gebeuren.  We schetsen even hoe dit in zijn werk gaat:

  1. Is de naam op zich beschermbaar (voldoende origineel, niet te generiek, rekening houdende met het product, daar is men veel strenger op dan vroeger)?
  2. Is de naam nog vrij, is er geen ander bedrijf dat al een gelijkluidende of gelijkaardige naam hanteert?
  3. Voor welke “klassen” (categorieën van goederen en diensten) moeten we het merk beschermen?  Standaard is dat in twee (vooraf gedefinieerde) klassen, voor elke bijkomende klasse betaal je extra.  Die klassen zijn bijvoorbeeld consultancy, webdevelopment, IT services, etc…  Je moet bij het bepalen van de nodige klassen niet enkel denken over wat je zelf gaat doen onder deze naam, maar ook wat je zeker niet wil dat anderen gaan doen onder deze naam. Maar let zeker op dat je geen merkdepot te kwader trouw doet, lees daarvoor zeker eens dit artikel “Sky vs Skykick: een merkdepot zonder gebruiksintentie is kwader trouw”
  4. Deponeer je best de naam op zich of eerder het logo / design? (dat laatste is soms makkelijker, maar de bescherming is vaak ook minder sterk).
 • Merkdepot

  Na deze merkencheck kan je je naam (of logo) beschermen.

  Het is belangrijk om merkencheck + depot + te blokkeren domeinnamen heel snel na elkaar te doen om geen opportunisten wakker te maken die het alsnog voor je neus wegkapen…

  Wij verzorgen binnen deze Merkdepot service zowel de voorafgaande merkencheck als de merkaanvraag en de administratieve afhandeling van het depot zelf.

 • Vaste prijs, zonder verrassingen

  De fixed rate voor onze bijstand is 650 euro excl. BTW per individuele merkaanvraag (dat is zonder de hoger vermelde depotkost, die betaal je rechtstreeks aan het merkenbureau).  Als je verschillende merken tegelijk wil deponeren (bijvoorbeeld 2 namen of een naam en een logo), voorzien we afhankelijk van de omstandigheden en de tijd die een gecombineerde aanvraag kan uitsparen, altijd graag een gepaste korting.

Werkwijze
 • Opstart project

  Contacteer ons via het formulier of per mail en geef ons wat meer info over het merk dat je wenst te deponeren. 

 • Wij gaan aan de slag

  Na een afstemmingsmoment via videocall gaan wij aan de slag voor jou en dit volgens het proces zoals hierboven geschetst. Wij bezorgen je het resultaat van onze research en ons advies voor een concreet merkdepot. Na jouw goedkeuring verzorgen wij voor jou de hele administratie die hieraan te pas komt. 

 • Afsluiten project

  Nadien ontvang van je ons een ereloonstaat voor het afgesproken bedrag.  Eventuele meerwerken worden niet aangerekend. Lees hier de algemene voorwaarden van deze dienstverlening. 

 • Doordachte merkencheck
 • Vaste prijs, geen verrassingen
 • Wij regelen voor jou de administratieve afhandeling

Contacteer ons

Interessant voor jou op onze blog

14.09.2020 Bart Van den Brande

Merkdepots worden in de toekomst minder evident: het Pet’s Budget arrest

Je merknaam beschermen is een verstandige en zelfs noodzakelijke stap bij het opstarten van een nieuwe zaak en het lanceren van ...

Must read

28.04.2020 Jenny Cheung

Zijn.quotes.beschermd? 

09.12.2019 Bart Van den Brande

Kan ik mijn slogan beschermen?

Advies nodig? Contacteer ons gerust!