Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

13/09/2021

30 september 2021: Deadline om je merken en modellen in het VK niet te verliezen na Brexit

Leesduur: 4 minuten

De Brexit is voor veel bedrijven alweer een verre herinnering, maar de gevolgen ervan blijven voor heel wat ondernemers tot op vandaag voelbaar.  Ook voor wie een EU-merk of gedeponeerd model heeft en de bescherming daarvan in het VK wil bewaren is het opletten geblazen.  De deadline om je merk of model in het Verenigd Koninkrijk niet te verliezen verstrijkt op 30 september en wie zijn merk of model wil behouden over het kanaal moet dringend in actie komen…

De Brexitdeal

Het VK heeft de EU verlaten op 29 maart 2019 en iedereen herinnert zich nog dat dat niet zonder slag of stoot ging en dat de “Brexitdeal” er pas op het allerlaatste moment gekomen is, waardoor de grootste chaos toch nog kon vermeden worden.
Ook op het vlak van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten in het VK na de Brexit was die Brexitdeal erg belangrijk. Eén van de vragen die de Brexit met zich meebracht was immers wat het lot zou zijn voor gemeenschapsmerken, gemeenschapsmodellen en auteursrechten. Die golden immers voor de ganse EU en de vraag was wat ermee zou gebeuren als het VK niet langer lid zou zijn van de EU. We beschreven destijds alle mogelijke scenario’s al op onze blog. Wie wil, kan het hele verhaal hier nog eens herlezen.

 

Overgangsperiode loopt af op 30 september

Uiteindelijk werd in de Brexitdeal overeengekomen dat EU-merken en EU-modellen die al definitief geregistreerd waren op 31 december 2020 de bescherming in het VK automatische uitgebreid zou worden. Wie al langer zijn of haar merk of model op EU-niveau beschermd heeft, zit dus eigenlijk safe.
Maar er dreigen zich wel problemen te stellen voor wie een merkaanvraag of een modellenaanvraag ingediend heeft in het najaar van 2020 en die nog niet definitief was goedgekeurd op 31 december 2021. Die “hangende” merken en modellen werden op basis van de Brexitdeal wel gedurende een “overgangsperiode” automatisch beschermd in het VK, maar die overgangsperiode loopt nu af op 30 september 2021. Wie tegen dan niet het nodige doet, verliest alsnog zijn of haar merk of model in het VK.

Als je handel drijft in of met het VK is het erg belangrijk om de continuïteit van je merk of model te garanderen. Wie tijdig het nodige doet, “behoudt” zijn of haar merk of model, inclusief de historische depotdatum. Dat plaatst je als houder in een veel sterkere juridische positie dan wanneer je achteraf een nieuwe merk- of modelaanvraag zou moeten indienen. Daarbij zou je niet enkel het risico lopen dat iemand anders je te snel af is, maar voor heel wat modellen zou zo’n nieuw depot zelfs onmogelijk zijn, vanwege de “nieuwheidsvereiste” in het modellenrecht.
Tijdig handelen is dus de boodschap!

Relevant blogartikel

De impact van Brexit op intellectuele eigendomsrechten

Wat moet je nu precies doen?

Om problemen te vermijden is het belangrijk om:

  • Je merken- en modellenportefeuille door te lichten en te checken of er merkaanvragen of modellenaanvragen ingediend zijn waarvoor je voor 31 december 2020 nog geen bevestiging van inschrijving had ontvangen (dat kan bijvoorbeeld het geval zijn ingevolge initiële weigeringen tot inschrijving door het EUIPO of door oppositie die ingesteld werd door concurrerende merkhouders)
  • Nakijken of het voor die merken voor jou nodig is om ook in het VK bescherming te behouden (Doe je zaken in het VK? Denk je dat in de toekomst te gaan doen? Heb je concurrenten in het VK die gelijkaardige goederen of producten op de markt brengen? …)
  • Dien voor 30 september waar nodig alsnog een merkaanvraag in in het VK (op basis van je bestaande EU-merk)
  • Check of concurrenten een merkaanvraag ingediend hebben in de tussentijd en stel waar nodig oppositie in.

Het spreekt voor zich dat Sirius Legal je hierbij kan helpen. We hebben zelf uitgebreide ervaring in merkenrecht en modellenrecht en bovendien hebben we enkele zeer goede partnerkantoren in het VK die ons waar nodig ter plekke kunnen bijstaan met de nodige ervaring en deskundigheid.

 

Wat met auteursrecht?

Auteursrechten en naburige rechten worden niet rechtstreeks geraakt door de Brexit. Auteursrechtelijk beschermde werken zijn niet beschermd door een Europees depot, maar automatisch beschermd op het ogenblik van creatie en dat op basis van de nationale auteurswetgeving van elke lidstaat. Je auteursrechtelijk beschermd werk (boeken, muziek, kunstwerken, maar ook de content van je website, softwarecode, soms ook namen of slogans, …) is dus nog steeds automatisch beschermd in het VK, ook na de Brexit.

Vragen over merkenrecht of modellenrecht?

We maken graag tijd voor je. Bel of mail gerust met Bart Van den Brande op bart@siriuslegal.be of +32 492 249 516 of boek meteen een vrijblijvend online kennismakingsgesprek in met Bart via Google Meet of Zoom.

Wij verzorgen graag jouw merkdepot. Ontdek hier ons merkdepot tool.

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...


Fiscale optimalisatie

Niemand betaalt graag meer belastingen dan nodig. Heb je een creatief beroep? Met de auteursrechtelijk beschermde content die je creëert kan je een aanzienlijk fiscaal voordeel realiseren!


IP contracten

Goede afspraken (contracten) maken goede vrienden. Dat geldt ook voor je intellectuele eigendom natuurlijk.  Jouw creaties zijn goud waard, bescherm ze goed! 


Bestrijd namaak

Een copycat is met je product aan de haal en verkoopt het online of op de zwarte markt aan bodemprijzen. Ga best meteen over tot actie, maar laat je begeleiden door een expert! 


Bescherm je IP

Welke intellectuele eigendomsrechten kan jij inroepen? We adviseren je graag bij auteursrecht, softwarebescherming, databankrecht, tekeningen en modellen, merkenrecht, knowhow en bedrijfsgeheimen, …