Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

25/01/2022

Goed nieuws als je je merknaam wil registreren: EU subsidies zorgen voor kortingen tot 75%

Leesduur: 4 minuten
merknaam registreren kortingen

Interessant nieuwtje voor ondernemers die hun merknaam willen beschermen en dus registreren: De Europese Unie voorziet in 2023 in vouchers of waardebonnen waarmee tot 75% van de kost voor het deponeren van je merknaam gesubsidieerd wordt. Gelijkaardige kortingen gelden voor depots van tekeningen en modellen. De EU subsidies kunnen aangevraagd worden van 23 januari tot 8 december 2023. 

Waarom je merknaam of model beschermen?

Je intellectuele eigendom beschermen als ondernemer zou een reflex moeten zijn. Jammer genoeg is het dat niet altijd. Als advocaat zien wij vaak disputen tussen ondernemers of bedrijven over het gebruik -of het misbruik- van de naam van een ander bedrijf.  Adverteren onder de naam van een concurrent, misleidende reclame, vergelijkende reclame, domeinnamen of social media accounts die “bezet” worden door concurrenten, slogans of logo’s die schaamteloos gekopieerd worden, …  

Voor ons is dat soort dossiers jammer genoeg dagelijkse kost. Nochtans kan je je als ondernemer goed beschermen tegen vervelende aanhakers die misbruik willen maken van jouw succes door onder een wel erg gelijkende naam te opereren of door jouw logo of reclameslogan te kopiëren. Het merkenrecht, het modellenrecht, het auteursrecht en de bescherming van knowhow en bedrijfsgeheimen geven bedrijven heel wat bouwstenen in handen om hun intellectuele eigendom veilig te stellen. 

Dat laatste is erg belangrijk in dit digitale tijdperk. Je naam, je knowhow en je ideeën zijn immers wat jouw bedrijf uniek maakt. Anderen aan de haal zien gaan met jouw investering in tijd, geld en energie is nooit leuk. Bovendien kan jouw intellectuele eigendom een belangrijk onderdeel van de activa van je bedrijf uitmaken en dus de waarde van je bedrijf in aanzienlijke mate mee bepalen. Dat actief gepast beschermen moet voor jou als ondernemer een basisreflex zijn.

Welke kortingen gelden er in 2023 als je je merknaam wil registreren?

Dat je intellectuele eigendom bescherming verdient en dat veel bedrijven daar jammer genoeg (nog) niet de nodige aandacht aan besteden, weten ze ook bij de Europese Unie.  Precies om die reden worden in 2023 aanzienlijke budgetten vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat Europese bedrijven op een betaalbare wijze voor de bescherming van hun merknamen en hun modellen (designs) kunnen zorgen.

Bedrijven kunnen tot 75% van de aanvraagkosten terugkrijgen van hun merk- en of modelregistratie. De actie ‘IE-voucher’ geldt tot 8 december 2023 en zolang het Europees budget beschikbaar is. Ondernemers kunnen een totale vergoeding van maximaal 1.000 euro terugkrijgen.  Alle details lees je hier.

  • Concreet kan je voor de aanvraag van een Benelux- of EU-merk of model 75% tussenkomst bekomen, met een maximum van 1.000 euro (ter verduidelijking, een Benelux merkdepot kan vanaf 244 euro, een EU-merk kan vanaf 850 euro).  
  • Voor een merkaanvraag buiten de EU gaat het om 50%, nog steeds binnen datzelfde maximum van 1.000 euro.

Hoe verkrijg je die korting voor je merkdepot? 

Aanvragen voor tussenkomst kan je indienen binnen vijf opeenvolgende periodes, waarbij de tussenkomst steeds kleiner wordt. Wie begin 2023 in actie komt, heeft dus recht op de grootste kortingen.

Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan het kortingsysteem. Zo mag je bijvoorbeeld niet eerder gebruik hebben gemaakt van nationale of Europese tegemoetkomingen voor een merkdepot of modellendepot. 

De ‘IE-voucher’ mag je als onderneming zelf aanvragen, maar ook een IP-professional mag dit namens je bedrijf doen. Je kan slechts 1 voucher aanvragen, maar die mag wel verschillende Benelux of Europese merken- en of modellen bevatten. Belangrijk is dat de voucher aangevraagd wordt vóór je de effectieve beschermingsaanvraag indient.

Je merknaam registreren is vakwerk, doe beroep op een specialist

Merkdepots en modellendepots zijn overigens best technisch. Je kan als ondernemer zelf voor een depotaanvraag zorgen, maar de praktijk leert dat heel wat aanvragen geweigerd worden omdat ze slecht zijn voorbereid én dat er heel wat conflicten volgen op een merkdepot, vaak door andere ondernemers die van oordeel zijn dat jouw aanvraag in conflict komt met hun bestaande inschrijvingen.

Wees dus verstandig en laat je begeleiden door een specialist. Sirius Legal kan helpen bij het aanvragen van de tijdelijke tegemoetkoming én bij het registeren van je merk of model. 

In ons pakket “merkdepot” (€650 excl. BTW) zijn volgende diensten inbegrepen:

  • een voorafgaande grondige merkencheck op identieke depots, zodat je niet in conflict komt met al bestaande merken
  • een online check naar andere bedrijven die een gelijkaardige naam gebruiken maar die (nog) niet als merk gedeponeerd is en naar beschikbaarheid van domeinnamen
  • een detailonderzoek naar de gepaste klassen en omschrijvingen waarvoor jij bescherming kan vragen
  • een overzichtelijk rapport van onze bevindingen en advies
  • de effectieve indiening en opvolging van jouw merkaanvraag

Niet inbegrepen in de 650 euro is de depottaks die je rechtstreeks betaalt aan het Benelux Merkenbureau of aan het EUIPO, dit jaar dus mét aanzienlijke korting.

Vragen over merkenrecht?

Bel of mail gerust met Bart Van den Brande op +32 486 901 931 of op bart@siriuslegal.be of plan hier rechtstreeks een vrijblijvende kennismaking in.

Merkdepot aan vaste prijs

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...


Fiscale optimalisatie

Niemand betaalt graag meer belastingen dan nodig. Heb je een creatief beroep? Met de auteursrechtelijk beschermde content die je creëert kan je een aanzienlijk fiscaal voordeel realiseren!


IP contracten

Goede afspraken (contracten) maken goede vrienden. Dat geldt ook voor je intellectuele eigendom natuurlijk.  Jouw creaties zijn goud waard, bescherm ze goed! 


Bestrijd namaak

Een copycat is met je product aan de haal en verkoopt het online of op de zwarte markt aan bodemprijzen. Ga best meteen over tot actie, maar laat je begeleiden door een expert! 


Bescherm je IP

Welke intellectuele eigendomsrechten kan jij inroepen? We adviseren je graag bij auteursrecht, softwarebescherming, databankrecht, tekeningen en modellen, merkenrecht, knowhow en bedrijfsgeheimen, …