Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Merkaanvraag geweigerd? Wat doe je dan best?

27.03.2025 Leesduur: 3 minuten

Een merk registreren lijkt tegenwoordig kinderspel. Je klikt je een weg door de website van het BOIP of het EUIPO, vult een paar velden in, betaalt je bijdrage en klaar! Tot er plots een droge e-mail binnenvalt: “Uw aanvraag is geweigerd.” Of erger: een ander merk heeft bezwaar ingediend.

Dan sta je daar. Geen merk, geen bescherming, en vaak ook geen idee wat je nu moet doen. Een weigering hoeft niet meteen het einde te betekenen voor je merk, maar je moet wel snel en strategisch handelen.

Waarom worden merkaanvragen geweigerd?

Een merkaanvraag kan om verschillende redenen worden afgewezen. Een veelvoorkomende reden is een gebrek aan onderscheidend vermogen.  Een naam als “GreenWash” voor ecologische wasmiddelen of “EasyPay” voor een betaalapp zegt weinig origineels. Dat zijn termen die de essentie van je product beschrijven – en dat is nét waarom ze niet als merk mogen worden ingeschreven.

Ook beschrijvende merken (zoals “Belgische Chocolade” voor pralines) maken weinig kans, net als merknamen die te vaag zijn of niet in verband kunnen worden gebracht met een bepaald product of dienst.  De merkenbureaus willen weten wat je wil beschermen – en waarvoor. Vaagheid wordt simpelweg afgestraft.

Tot slot zijn er ook inhoudelijke bezwaren mogelijk: een merk dat ingaat tegen de openbare orde of goede zeden (denk aan racistische termen of misleidende claims) wordt sowieso geweigerd.

 

Wat als iemand bezwaar maakt tegen je merk?

Een goedgekeurde aanvraag betekent nog geen zekerheid. Andere merkhouders kunnen binnen een bepaalde termijn oppositie indienen als ze vinden dat jouw merk te veel lijkt op hun merk.

Zo’n oppositieprocedure is meer dan een eenvoudige klacht: het is een formele juridische procedure waarin wordt bekeken of er verwarringsgevaar bestaat met een merk dat al eerder geregistreerd werd. En ja, ook dat gebeurt vaker dan je denkt.

Zonder een goed opgebouwd verweer sta je al snel zwak. Wordt de oppositie aanvaard, dan valt je registratie alsnog in het water. Je inschrijvingskosten ben je dan ook kwijt. 

 

Wat kan je doen bij een weigering of oppositie?

Is je merkaanvraag geweigerd? Of komt er een oppositie binnen? Dan zijn er gelukkig nog opties.

  • Bij een weigering kan je steeds een bezwaar indienen. Soms volstaat een bijgestuurde motivering of aangepaste omschrijving om het merk alsnog geregistreerd te krijgen.

  • Bij oppositie heb je het recht om verweer te voeren. Je toont dan bijvoorbeeld aan dat je in een andere sector actief bent, of dat er visuele of conceptuele verschillen zijn die mogelijke verwarring uitsluiten.

  • Je kan je merkaanvraag ook strategisch aanpassen. Soms is het slimmer om een beperkt nieuw depot in te dienen met betere formulering of aangepaste klassen.

In élk van deze scenario’s is snelheid cruciaal. De deadlines zijn kort, en een gemiste termijn is meestal fataal.

 

Je merk is je verhaal, dus bescherm het…

Je merk is niet zomaar een naam of logo. Het is de kern van je uitstraling, je reputatie en je commerciële meerwaarde. Als je merk niet correct geregistreerd is, geef je anderen de kans om mee te surfen op jouw succes – of erger nog, om je merknaam zelf te claimen.

Zonder bescherming sta je erg zwak bij conflicten of copycats. Met een correcte registratie bouw je aan je merkwaarde én aan de juridische slagkracht van je bedrijf.

 

Laat merkregistraties over aan professionals

Deze blog toont het al aan: een merkaanvraag lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar zit vol juridische valkuilen. Eén fout in je aanvraag of één verkeerd ingedeelde productcategorie, en je loopt bescherming mis waar je dacht goed te zitten.

Bij Sirius Legal zorgen we ervoor dat je aanvraag wél werkt. We bouwen mee aan je merkstrategie, we screenen je naam vooraf, kiezen samen de juiste klassen en zorgen voor een sluitende registratie – mét oog voor mogelijke obstakels zoals oppositie of bestaande rechten.

Problemen met je merkaanvraag of een merk deponeren?

Is je merk geweigerd of kreeg je een oppositie binnen? Of wil je graag je merk deponeren?
Boek gerust een vrijblijvende videocall via de knop hiernaast of stuur een mailtje naar info@siriuslegal.be

Maak hier een afspraak

Sirius Shop

Interessant voor jou in onze webshop

Merkdepot

1000 excl. btw
  • Adviesgesprek via videocall
  • Merkdepot
  • Administratieve afhandeling

Draag zorg voor je merk en verzeker je merkbescherming! We doen eerst een merkencheck, en bij groen licht verzorgen wij graag je merkdepot.

meer
  • First Opinion bij geschil
  • Adviesgesprek via videocall

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je weet waar je staat en wat je kansen zijn in elk conflict dankzij onze First Opinion.

meer
  • Eerste hulp bij oneerlijke concurrentie
  • Adviesgesprek via videocall

Snelle en professionele on the spot eerste hulp bij oneerlijke concurrentie door échte specialisten met jarenlange ervaring.

meer