De wereld van cryptocurrency is spannend en vol mogelijkheden. Helaas zien we in ons cliënteel steeds vaker dat al dat digitale geld ook veel oplichters aantrekt. Online crypto-scams zijn schering en inslag en het is vaak moeilijk om betrouwbare aanbieders van cryptodiensten te herkennen. We spreken dan ook wekelijks slachtoffers van oplichting die vaak torenhoge bedragen verloren aan cryptofraude.
Maar er is goed nieuws: de nieuwe Europese MiCa (Markets in Crypto Assets) regelgeving gaat vanaf 1 januari 2025 helemaal van kracht. MiCa wil de cryptowereld veiliger en transparanter maken, onder andere door dienstverleners te controleren en vergunningplichtig te maken.
In deze blog lees je over de meest voorkomende oplichtingspraktijken en hoe je die herkent. Ook ontdek je welke juridische stappen je kan nemen als je slachtoffer bent geworden van zo’n scam en hoe MiCa de crypto-wereld veiliger gaat maken.
Veelvoorkomende crypto-scams
We zeiden het al, we spreken wekelijks slachtoffers van online oplichting met cryptobeleggingen. We zien daarbij duidelijk steeds dezelfde technieken terugkomen die criminelen gebruiken om je geld te stelen via cryptocurrencies. We zetten enkele veelvoorkomende scams op een rij:
- Phishing: Je ontvangt een e-mail of bericht dat lijkt te komen van een betrouwbare bron, zoals een crypto-exchange of een overheidsinstantie. In het bericht word je gevraagd om je persoonlijke gegevens of inloggegevens te delen. Trap hier niet in!
- Impersonation: Iemand doet zich voor als medewerker van een bekend cryptobedrijf (zoals Blockchain.com) om je persoonlijke informatie te ontfutselen. Wees alert!
- Fake investeringsvoorstellen: Dit soort scams vraagt je om “een vergoeding” of “een belasting” of een “wisselkoers” te betalen om een groter bedrag vrij te geven. Vaak verwijzen de oplichters naar officiële instanties, maar zodra je vaststelt dat je moet betalen om bij je eigen geld te komen, moeten er alarmbelletjes afgaan.
- Fake terugbetalingen: Oplichters bieden aan om verloren geld van andere platformen te recupereren, maar vragen hiervoor een betaling. Idem als hierboven: wie geld vraagt om je geld te recupereren, tracht je er in te luizen. Je gaat hier dus beter niet op in.
- Romance scams: Oplichters bouwen een (online) relatie met je op om vervolgens geld of gevoelige gegevens los te peuteren.
- Platform klonen: Wees voorzichtig met websites die lijken op bekende crypto-platformen, maar een iets andere URL hebben (bv. b1ockchain.com i.p.v. blockchain.com).
- Recovery room scams: Oplichters doen zich voor alsof ze je kunnen helpen om je verloren geld te recupereren na een eerdere scam, maar vragen hiervoor op voorhand geld. We zeiden het al: wie geld vraagt om je geld te recupereren, heeft kwade bedoelingen.
Naast deze scams zijn er nog andere gevaren zoals valse airdrops, malware, sim swapping en “pump and dump” schema’s.
Hoe herken je crypto-scams?
Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten om crypto-scams te herkennen:
- Wees alert op berichten die te mooi zijn om waar te zijn. Als iemand je belooft dat je snel rijk kan worden met cryptocurrency, is dat meestal een slecht teken.
- Controleer altijd de website en het e-mailadres van de afzender. Klopt het adres? Ziet de website er professioneel uit? Bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun vennootschapsgegevens en contactgegevens te vermelden (vennootschapsnaam, adres, BTW-nummer en ondernemingsnummer + contactgegevens per telefoon en e-mail). MiCa zal ook de verplichting met zich meebrengen om een erkenningsnummer te vermelden. Vind je deze gegevens niet? Vermijd dan dit bedrijf, het is wellicht niet te vertrouwen…
- Geef nooit je persoonlijke gegevens of inloggegevens aan iemand die je niet kent.
- Doe onderzoek naar een project voordat je erin investeert. Lees reviews van andere gebruikers en kijk of er concrete documentatie beschikbaar is. In het geval van een ICO moet er een volledige prospectus beschikbaar zijn.
- En als algemene tip: investeer alleen geld dat je kan missen. Cryptocurrency is en blijft een risicovolle investering.
Wat kan je doen als je het slachtoffer bent van een crypto-scam?
Als je slachtoffer bent geworden van een crypto-scam, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Helaas is het vaak moeilijk om gestolen cryptocurrency te recupereren, maar wij kunnen je wel bijstaan om je kansen te maximaliseren.
Ons kantoor heeft ruime ervaring met het behandelen van dossiers in verband met crypto-scams. We werken samen met technische partners, zoals white hackers en IT forensics experts, om potentiële links naar de oplichters op te sporen en bewijsmateriaal te verzamelen. We kunnen je bijstaan in:
- Het onderzoeken van je dossier op zoek naar leads en bewijzen
- Het indienen van een strafklacht
- Het vorderen van schadevergoeding als we de tegenpartij kunnen identificeren
- Het indienen van een klacht bij de toezichthoudende autoriteiten
- Het onderzoeken van eventueel verhaal op je verzekering
Vaak is het ijdele hoop dat er nog iets kan gerecupereerd worden, maar wie niets onderneemt is natuurlijk ook zijn of haar geld definitief kwijt. Als uitgangspunt hanteren wij alvast dat we enkel proberen tussen te komen als er na een eerste analyse enige kans op succes is. Check hiervoor even ons First Opinion advies, makkelijk te bestellen via onze webshop.
MiCa: meer bescherming voor crypto-beleggers vanaf 2025
We zeiden het al in de intro: de Europese Unie heeft nieuwe regels opgesteld voor de crypto-wereld in de vorm van de MiCa verordening (Markets in Crypto Assets Regulation). Deze verordening gaat vanaf begin 2025 van kracht. MiCa beoogt de beleggers beter te beschermen en de financiële stabiliteit te waarborgen.
MiCa introduceert strengere regels voor crypto-dienstverleners. Zo moeten aanbieders van de volgende diensten in de toekomst een vergunning hebben van de financiële autoriteiten (in België de FSMA):
- ICO aanbieders
- het bewaren en beheren van crypto-activa namens derden
- de exploitatie van een handelsplatform voor cryptoassets (dit zijn met andere woorden Crypto exchanges)
- de uitwisseling van activa voor fiat-valuta die wettig betaalmiddel is
- wisselkantoren voor cryptoassets
- het uitvoeren van orders voor cryptoassets namens derden
- plaatsen van cryptoassets
- het ontvangen en doorgeven van orders voor cryptoassets namens derden
- advies geven over cryptoassets
Bij ICO’s moet ook, net als bij aandelenuitgiftes, een prospectus beschikbaar zijn en dienstenleveranciers moeten voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van kapitaal en governance. Ook moeten ze transparant zijn over hun activiteiten en risico’s. Controles en boetes zijn in België de verantwoordelijkheid van de FSMA, die ook al toezicht houdt op banken en beleggingsinstellingen.
MiCa is een belangrijke stap in de regulering van de crypto-wereld. Bonafide aanbieders zullen veel makkelijker te herkennen zijn, waardoor beleggers veiliger hun zuurverdiende geld kunnen beleggen.
Ben je zelf het slachtoffer van oplichting?
Neem contact met ons op! We bekijken graag samen met jou welke stappen je kan ondernemen. Je kan ons bereiken via e-mail of telefoon, of je kan een vrijblijvende videocall inboeken via de link naast dit artikel.