Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Nieuwe Corporate Governance Code voorgesteld

15.05.2019 Leesduur: 3 minuten

Op 9 mei 2019 stelde de regering de nieuwe Belgische Corporate Governance Code 2020 voor.  Deze nieuwe versie van de Corporate Governance Code vervangt de voorgaande versies uit 2004 en 2009.

De nieuwe Code 2020 is van toepassing voor beursgenoteerde vennootschappen vanaf boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2020. De vennootschap kan er echter voor kiezen om vrijwillig de Code toe te passen voor de verslagjaren die aanvangen op of na 1 januari 2019.

 

Wat is de Corporate Governance Code?

De Corporate Governance Code is een gedragscode die opgelegd wordt aan beursgenoteerde bedrijven.  Ze is opgesteld door de Commissie Corporate Governance.

Die Commissie Corporate Governance is een orgaan dat in 2004 opgericht werd op initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en Euronext Brussels, met als voornaamste doel om een gedragscode voor de Belgische beursgenoteerde ondernemingen uit te werken.

Belgische genoteerde vennootschappen zijn verplicht om de Belgische Corporate Governance Code 2009 aan te duiden als de in het vennootschapsrecht voorziene referentiecode en dit naar aanleiding van de implementatie van de Europese Richtlijn 2006/46/EG tot de invoering van een corporate governance verklaring.

 

Wat staat er in de nieuwe Corporate Governance Code?

Sinds de vorige editie van de code zijn er tal van wijzigingen geweest in het Belgisch en Europees regelgevend kader dat van toepassing is op beursgenoteerde vennootschappen.  Zo houdt Code 2020 rekening met de nieuwe bepalingen betreffende de beursgenoteerde vennootschappen die worden ingevoerd door het Belgische Wetboek van vennootschappen en verenigingen dat op 1 januari 2020 in werking treedt. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om een duaal bestuursmodel in te voeren.

Daarnaast zijn er sinds 2009 bijkomende inzichten gegroeid op maatschappelijk en academisch vlak met betrekking tot het deugdelijk bestuur van beursgenoteerde vennootschappen. Een code dient mee te evolueren met de tijd om beter aan te sluiten bij de verwachtingen van diens primaire gebruikers en rekening te houden met de internationale praktijken die met name worden weerspiegeld in de recente wijzigingen van de corporate governance codes in verschillende landen.

De Corporate Governance Code is opgebouwd uit tien basisprincipes, die vervolgens meer gedetailleerd uitgewerkt worden in de code.  Die tien basisprincipes zijn de volgende:

  • De vennootschap maakt een expliciete keuze betreffende haar governance structuur en communiceert hier duidelijk over
  • De raad en het uitvoerend management blijven binnen hun respectieve bevoegdheden en interageren op constructieve wijze
  • De vennootschap heeft een doeltreffende en evenwichtig samengestelde raad
  • Gespecialiseerde comités staan de raad bij in de uitvoering van zijn verantwoordelijkheden
  • De vennootschap heeft een transparante procedure voor de benoeming van bestuurders
  • Alle bestuurders geven blijk van een onafhankelijke geest en handelen altijd in het vennootschapsbelang
  • De vennootschap vergoedt de bestuurders en de leden van het uitvoerend management op een billijke en verantwoorde wijze
  • De vennootschap draagt zorg voor een gelijke behandeling van alle aandeelhouders en eerbiedigt hun rechten
  • De vennootschap heeft een rigoureuze en transparante procedure voor de beoordeling van haar governance
  • De vennootschap brengt openbaar verslag uit over de naleving van de code

 

Waar vind je de nieuwe Corporate Governance Code?

De volledige tekst van de code kan je hier raadplegen.  Een handig overzicht van de wijzigingen vind je hier.

 

Vragen over het nieuwe vennootschapsrecht?

Neem vrijblijvend contact op met ons team voor een kennismakingsgesprek.  Mailen kan naar bart@siriuslegal.be of bel naar 02 721 13 00.

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...


Contracten en commerciële relaties

Slechte contracten zijn een voedingsbodem voor dure procedures met een onzeker resultaat. De opmaak van goede contacten is in vergelijking met een procedure veel voordeliger. Het schept gemoedsrust, dat wil toch elke professional? 


Vennootschappen

Een nieuwe vennootschap oprichten of je vennootschap aanpassen aan het nieuwe vennootschapsrecht? Staan er nieuwe aandeelhouders voor je deur? Wij zorgen voor stevige fundamenten van je vennootschap.


Geschillen en procedure

Vind je maar geen oplossing voor dat geschil? Overweeg je een procedure te starten? Wij analyseren samen met jou de mogelijkheden en slaagkansen. 


Distributie en licenties

Hulp nodig bij de opzet en uitbreiding van je distributienetwerk of partnerships in binnen- en buitenland? Wij kunnen je wereldwijd bijstaan dankzij onze partnerships met internationale advocatennetwerken. 


Internationale samenwerkingen

Op zoek naar juridisch advies voor jouw business aan de andere kant van de wereld? Dankzij onze internationale contacten via partnernetwerken zoals Consulegis en Eurolegal kunnen wij je snel helpen.