Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Wat u moet weten als u online geneesmiddelen (ver)koopt

20.10.2014 Leesduur: 4 minuten

Steeds meer apothekers beslissen om een webshop op te starten. Zo kan u op een eenvoudige wijze geneesmiddelen bestellen die vervolgens aan huis worden geleverd. Maar het is niet altijd evident om als online consument een onderscheid te maken tussen namaakproducten en originele producten. Wanneer het om geneesmiddelen gaat, is er extra waakzaamheid geboden. We vertalen graag voor u de regelgeving van het Koninklijk Besluit van 21 januari 2009 omtrent de verkoop van geneesmiddelen op afstand in enkele duidelijke paragrafen.

 

Welke online apotheek?

Allereerst dient de webshop aan een officiële apotheek verbonden te zijn. Een louter online bestaan is dus niet toegestaan. Het is dan ook belangrijk dat de online apotheek op haar website kenbaar maakt welke apotheek verantwoordelijk is.
De website moet overigens genotifieerd worden bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de Orde der Apothekers. De door het FAGG erkende websites zijn voorzien van het FAGG logo.

Uiteraard is het zeer eenvoudig dit logo te kopiëren. Om zeker te zijn, kan u als consument best de lijst van erkende online apothekers raadplegen op de website van het FAGG. Momenteel zijn er zo’n 191 online apotheken erkend.

Websites die wonderlijke geneeskrachten toeschrijven aan de geneesmiddelen, alsook een medische consultatie aanbieden, zijn niet conform de wetgeving. Websites die overigens meermaals beweren legaal te zijn, zullen in werkelijkheid vaak illegaal zijn. Dit zijn duidelijke signalen die gebieden de website geen vertrouwen te schenken. Deze zaken en andere deontologische regels worden beoordeeld door de Orde der Apothekers.

 

Welke geneesmiddelen?

Het is vervolgens in geen geval mogelijk geneesmiddelen op voorschrift online te bestellen. U kan deze wel reserveren om ze nadien met het voorschrift af te halen in de apotheek. Om geneesmiddelen op voorschrift te verkrijgen, blijft het van uitermate belang eerst een arts te consulteren. Geneesmiddelen zonder voorschrift en medische hulpmiddelen kunnen wel online besteld worden.

Voor uw huisdier kan u niet terecht bij de online apotheek. Het is namelijk verboden geneesmiddelen voor huisdieren online te verkopen. In Nederland is dit wel toegestaan. Het is evenwel niet toegestaan om de geneesmiddelen voor uw huisdier te bestellen vanuit Nederland. De wetgeving van het land waar de aflevering van het medicijn plaatsvindt, is in zo’n geval van toepassing.

Homeopathische middelen kunnen enkel door een erkende online apotheek verkocht worden. Let wel dat er hier een ‘grijze zone’ bestaat en dat de sommige middelen apart dienen beoordeeld te worden. Zo heeft gewezen minister Onkelinx reeds een richtsnoer uitgevaardigd omtrent de online verkoop van Bachbloesems.

 

Wat valt er te verliezen?

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat geneesmiddelen die niet gecontroleerd werden, gevaarlijke stoffen kunnen bevatten. Dit komt ten koste van uw gezondheid. Alleen een officiële apotheek kan u de garantie bieden dat de geneesmiddelen beantwoorden aan de noodzakelijke normen.
Van juridische kant kunnen we dan weer het volgende vaststellen:

  • Indien u illegale geneesmiddelen bestelt vanuit het buitenland, kunnen deze tegengehouden worden door de douane. Er heerst een strenge controle op de invoer van geneesmiddelen. De illegale geneesmiddelen kunnen aldus in beslag genomen worden.
  • U kan een strafsanctie krijgen indien u toch een geneesmiddel op voorschrift bestelt vanop een buitenlandse en / of illegale website.
  • De regels met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens voor online apothekers bieden de consument een waarborg dat persoonlijke informatie niet zomaar publiek wordt gemaakt. Illegale websites bieden deze waarborg uiteraard niet.
  • Laat u niet verleiden door vlotte praatjes over de geneeskrachten van bepaalde producten en neem aldus de tijd uw online apotheek grondig te screenen vooraleer u haar het vertrouwen schenkt.

 

Nog vragen?

Bel of mail gerust met Bart Van den Brande op bart@siriuslegal.be of +32 492 249 516 of boek hier meteen een vrijblijvend online kennismakingsgesprek in met Bart via Google Meet of Zoom.

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...

Relevante tags E-commerce

E-commerce

Heb je een webshop of wil je er een starten? Laat je juridisch adviseren door onze e-commerce experten. In een mum van tijd is je webshop compliant!