Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!
Deze wetgeving staat garant voor digitale conclusie in heel Europa en is ze aan de hand van de WCAG richtlijnen één van de meest praktische wetten ooit. Voor wie (nog) niet mee is: deze wetgeving introduceert verplichte toegankelijkheidsvereisten voor een breed scala aan producten en diensten aan consumenten, waardoor een grotere inclusie voor mensen met een beperking wordt gegarandeerd.
De EAA is van toepassing op:
Vooral de e-commerce sector staat voor een grote uitdaging. Het gaat immers niet om het toegankelijk maken van een aantal webpagina’s maar van een gehele e-commerce flow: van productpagina tot winkelmandje, afrekenen, retourproces, klantendienst etc.
Er is (in België) zelden zo weinig inkt gevloeid over een toch heel belangrijke nieuwe wet. De EAA treedt al op 28 juni 2025 in werking, maar toch zijn weinig mensen hiervan op de hoogte of denken ze eraan te ontsnappen omdat ze niet juist geïnformeerd zijn.
Er zijn weliswaar uitzonderingen en overgangsmaatregelen, maar die zijn lang niet zo soepel als je zou denken. Denk je als webshop bijvoorbeeld dat je nog 5 jaar de tijd hebt om je in regel te stellen? Wel, de kans is groot dat je je vergist, tenzij je onder de definitie van micro-onderneming valt of een onevenredige last kan aantonen.
De FOD Economie zal de handhaving van de EAA verzorgen, we verwachten binnenkort meer informatie over hun werkwijze.
FOD BOSA controleert al sinds enkele jaren de naleving van de toegankelijkheidswet voor overheden. De auditrapporten zijn publiek beschikbaar op de website van Belgian Web Accessibility en het bekijken waard.
Meer weten over de EAA?
Bekijk de opname van ons webinar in samenwerking met Humix of lees onze uitgebreide whitepaper “Toegankelijkheid verzekerd“, inclusief concrete tips en voorbeelden voor implementatie.
"*" geeft vereiste velden aan
Opgelet!
Ook als je website niet onder de EAA valt, is het belangrijk om dit grondig te onderzoeken. De uitzonderingen zijn voor interpretatie vatbaar, je laat dit best over aan een expert. Zelfs als je onder de uitzondering valt, dan impliceert de documentatie en aangifte ervan ook wel wat werk.