Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

24/05/2012

Belasting van winsten uit online kansspelen in België: moet je belasting betalen op pokerwinsten?

Leesduur: 4 minuten

De kansspelcommissie is momenteel volop in discussie met de Belgische belastingadministratie m.b.t. de mogelijke belastbaarheid van de winsten van de online gokkers in België uit online kansspelen. Dit blijkt uit een artikel in de Standaard van heden.

Occasionele online gokkers moeten volgens de fiscus 33 % belastingen betalen op hun winsten. De belastingadministratie gaat er dus van uit dat het gaat om diverse inkomsten die belastbaar zijn volgens artikel 90, 1° van het wetboek inkomstenbelastingen (‘W.I.B / 92’). Nu de deadline nadert voor uw belastingaangifte, stelt zich de vraag of u uw winsten zal moeten aangeven?

Sinds jaar en dag heeft de fiscus in een administratieve richtlijn, de zogenaamde commentaar bij het W.I.B / 92 de winsten van toegelaten tombola’s en loterijen, inbegrepen alle spelen van de Nationale Loterij (Lotto, Euromillions, Keno, Win for life, enz) alsook de winst uit pronostiekwedstrijden en uit casinospelen enz. vrijgesteld. (nr. 90/8, 2° Com.Ib.)

Zoals de kansspelcommissie nu terecht opmerkt, zou het niet correct zijn deze winsten nog altijd vrij te stellen en de winsten uit online kansspelen en weddenschappen daarentegen te belasten als diverse inkomsten aan 33%.

Het is een onverantwoorde discriminatie waarvan nog maar de vraag is of ze de toets van Europa zou doorstaan. Dit lijkt ons niet het geval.

Verder stelt de fiscus nu dat alleen de kosten en verliezen bij beroepsspelers aftrekbaar zijn. Echter is niets minder waar, binnen elke categorie van inkomsten mag men zijn kosten aftrekken van de betreffende inkomsten.

De fiscus ziet blijkbaar over het hoofd dat alle “winst” die een speler genereert, voortkomt uit het verlies van een andere speler. Dit is een gesloten systeem. Er kan niet meer gewonnen worden dan er “verspeeld” wordt en dit dan nog onder aftrek van de “winst” die de online aanbieder maakt.

Daarnaast zal een loutere aanpassing van de administratieve commentaar, die een loutere administratieve richtlijn is, niet voldoende zijn om zomaar te stellen dat online winsten belastbaar zijn. Een wetgevend initiatief dringt zich hiervoor op. Mocht een dergelijk wetgevend initiatief er toch komen, dan betekent dit waarschijnlijk het einde van online gambling in België. Behalve natuurlijk voor wat betreft kansspelen beschikbaar via de website van de Nationale Loterij, die recent heeft aangekondigd ook weddenschappen op sportevenementen aan te bieden. Het invoeren van een belasting voor de spelers op online spelen en weddenschappen zal daarnaast het intensieve en geslaagde werk van de kansspelcommissie volledig teniet doen. Spelers zullen hun heil opnieuw gaan zoeken bij de illegale buitenlandse sites en zullen bijgevolg ontsnappen aan elke vorm van controle zowel van de kansspelcommissie als van de fiscus.

Daarnaast dient opgemerkt te worden dat de online operatoren momenteel reeds 11% belasting voor spelen en weddenschappen betalen op hun brutomarge, zijnde inzetten min uitbetalingen. Daarnaast dienen diezelfde operatoren 33,99% vennootschapsbelasting te betalen op hun belastbare winst. Tel hier dan nog de 33% bij die de fiscus wil opleggen aan de spelers en het behoeft geen verdere uitleg dat geen enkele operator noch een speler op het legale circuit actief zal zijn.

Uit louter praktisch oogpunt dienen we ons ook de vraag te stellen hoe de fiscus aan de bedragen van de “winsten” van de spelers kan komen. De twee enige instanties die er mogelijk weet kunnen van hebben zijn de kansspelcommissie en de online aanbieder. Gaat hen dus gevraagd worden deze informatie over te maken? Dit lijkt me ook nog niet voor morgen. Volledigheidshalve dien ik op te merken dat iedere belastingplichtige zijn aangifte waarheidsgetrouw dient in te dienen, dit is zo vanzelfsprekend dat ieder van u dit doet zodat het geen verdere commentaar behoeft.

Tot besluit kunnen wij vanzelfsprekend begrijpen dat een speler die zichzelf een beroepspokeraar noemt zijn beroepsinkomsten dient aan te geven (minus de verliezen en kosten die hij heeft gemaakt om deze inkomsten te verwerven).  Een occasionele speler op een occasionele winst belasten lijkt echter een stap te ver…

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...


Cybercrime

Ben je slachtoffer geworden van cybercriminaliteit? Leg je er niet bij neer, maar ga samen met ons op zoek naar bewijzen en aanwijzingen en of het haalbaar is om een strafklacht neer te leggen.


Oneerlijke marktpraktijken

Neemt jouw concurrent het niet zo nauw met de wet? Verlies je business door oneerlijke praktijken van je concurrent? Blijf niet bij de pakken zitten, check met ons hoe je snel en krachtig kan optreden.  


Laster en eerroof

Lastercampagnes en valse reviews kunnen je online reputatie enorm schaden. Laat niet over je heen lopen en haal onze expertise in huis om krachtdadig te kunnen optreden. 


Kansspelen

Je kan bij ons terecht voor al je juridische vragen over kansspelen, gokken, weddenschappen, loterijen, poker, etc. Dit zowel in de echte wereld, op het internet en op alle mobiele applicaties.


Reisrecht

Ben je tour operator, verhuurder van accomodatie, of luchtvaartmaatschappij, wij geven antwoord op al je reisvragen. Ook als consument kan je bij ons terecht.