Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Sirius Legal is juridische partner van Agoria Techlancers, dé community voor freelancers in de technologische sector

Leesduur: 3 minuten
Agoria_techlancers

We hebben bij Sirius Legal een lange traditie van partnerships met beroepsfederaties in technologie- en communicatiegebonden sectoren. We waren dan ook erg vereerd en enthousiast toen Agoria ons een tijdje geleden vroeg of we de vaste legal partner wilden worden van hun nieuwe community voor IT consultants, Techlancers, die vorige week boven de doopvont werd gehouden.

Freelancen als nieuw model

Het freelance statuut heeft de wind in de zeilen. Steeds meer professionals in België en daarbuiten kiezen ervoor om niet vast in dienst te gaan bij een werkgever, maar om hun kennis en ervaring op freelance basis te delen met één of meerdere opdrachtgevers. Volgens cijfers van Unizo uit 2020 zijn er in België inmiddels maar liefst 291.000 freelancers. Ongeveer twaalf procent daarvan heeft een specifiek IT profiel.

 

Agoria Techlancers

Tot op heden hadden die tech freelancers niet echt een eigen vakfederatie om hun belangen te behartigen. Het is daarom dat Agoria, de federatie van Belgische technologiebedrijven, besloot om een afzonderlijke vakfederatie voor IT consultants op te richten onder de naam Techlancers. Techlancers richt zich in de eerste plaats op consultants met een IT-profiel en ingenieurs en wil hen bijstaan met networking, kennisdeling en opleiding. Agoria wil met Techlancers tegen 2025 vijfduizend freelancers verenigen.

 

Sirius Legal

Freelancers kunnen bij Techlancers niet alleen hun kennis en netwerk uitbouwen, ze vinden vinden er ook tools (zoals modelcontracten en checklists), voordelen en partnership deals. Om die diensten aan te bieden koos Agoria voor enkele gerenommeerde partners als Belfius bank, NextConomy, SBB accountants, Volvo en ODB.
We zijn dan ook erg trots om onze naam in dat rijtje te mogen plaatsen als exclusieve juridische partner van Techlancers. De volgende jaren gaat Sirius Legal de leden van Techlancers bijstaan met modelcontracten, checklists, opleidingen en vormingen en met enkele vaste services zoals snelle contract reviews voor consultants die een nieuwe overeenkomst met een opdrachtgever willen aangaan.

Deze samenwerking vult bij Sirius Legal een lijstje aan waar we zo al erg trots op waren, met partnerships met de Federatie van Webprofessionals Feweb, De Belgian Association for Marketing BAM, De United Brands Associations UBA , SafeShops.be in e-commerce , De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg NKVK, Eventplanner.be en FedEvent in de evenementensector…

 

Wat wij willen doen voor Agoria Techlancers

We hopen een steentje te kunnen bijdragen aan het succes van freelancen in België door hulp en advies te bieden. Zelfstandig consultant zijn is immers niet altijd eenvoudig. Freelancers staan er vaak alleen voor en alleen al het tijdig vinden en binnenhalen van de volgende opdracht kan een serieuze uitdaging zijn. Voor wie dan toch die volgende mooie opdracht te pakken heeft, is het volgende struikelblok vaak het onderhandelen van een eerlijk en evenwichtig contract.

Niet eenvoudig, freelancers zijn immers geen juristen. Er zijn wel talloze templates en voorbeeldcontracten te vinden online, maar de werkelijkheid is dat er ook heel wat rommel circuleert op het internet en zonder de nodige basiskennis is het erg moeilijk om uit te maken wat nu wel of niet een goed contract is. We willen freelancers daar de nodige ondersteuning bieden met zeer praktisch bruikbare tips voor hun contracten als freelance consultant.

Binnenkort plannen we bijvoorbeeld een eerste workshop met tips over onderwerpen als exclusiviteit tijdens en na een opdracht, de intellectuele eigendom op prestaties, (tijdig) betaald raken, het verbreken van een consultancycontract, de vrijheid van zelfstandige ondernemers en het fenomeen schijnzelfstandigheid, het gebruik van factuurvoorwaarden of algemene voorwaarden, …

We leggen uit wat wel en niet kan of mag, wat gangbaar is in vergelijkbare contracten en welke verschillende opties er zijn om een aanvaardbaar compromis te vinden waar zowel de consultant als de opdrachtgever zich in kunnen vinden.

Je kan je inschrijven via de website van Techlancers

Meer weten over technologiecontracten of freelancen?
Bel of mail gerust met Bart Van den Brande op +32 486 901 931 of op bart@siriuslegal.be of plan hier rechtstreeks een vrijblijvende kennismaking in in de agenda van Bart.

Plan hier je afspraak met Bart Van den Brande

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...


Digitale start-ups

Idealiter staat jouw start-up juridisch helemaal op punt. Kijk verder dan enkel het betere contractenwerk, maar kies een sparring partner die met je meedenkt en alle juridische valkuilen voor je afdekt. 


AI en blockchain

De digitalisering van onze economie brengt heel wat juridische uitdagingen met zich mee. Wij adviseren je graag over de juridische impact van AI, Blockchain, cryptocurrencies, Internet of Things en digitale handtekeningen.


Web & app & software development

Actief in web, app of software development? Dan zorg je maar beter dat de projecten die je oplevert juridisch helemaal op punt staan. En de relaties met je klanten zitten meestal wel goed… tot het eens fout gaat, toch? 


Cyber security

Ook jouw bedrijf kan het slachtoffer worden van cybercriminaliteit, de meldingen rond cybercrime nemen exponentieel toe. Wij helpen je bij de opzet van een performant technisch én juridisch cyber security beleid.


E-commerce

Heb je een webshop of wil je er een starten? Laat je juridisch adviseren door onze e-commerce experten. In een mum van tijd is je webshop compliant!