Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

31/01/2014

Startende webshop? Weet dat je BTW-vrijstelling geniet als je omzet onder 15.000 per jaar blijft

Leesduur: 3 minuten

We noteerden op de valreep van 2013 nog wat interessant nieuws voor wie een kleine webshop uitbaat of voor wie slechts als bijberoep of hobby met een webshop bezig is en slechts beperkte omzetten haalt of voor wie pas van start gaat en het eerste jaar niet erg veel omzet verwacht:  De drempelbedragen waaronder een verkoper vrijgesteld is van BTW-verplichtingen wordt vanaf 1 april 2014 immers opgetrokken van 5.580 euro naar 15.000 euro en die beslissing viel nog net voor het einde van vorig jaar.

 

Vrijstelling van BTW-plicht.

Een en ander betekent dat wie pas start met een klein webshop project, wie er een webshop als hobby op na houdt of wie min of meer occasioneel online via bijvoorbeeld veilingsites goederen aan de man brengt niet BTW-plichtig is.  Hij moet met andere woorden op de door hem verkochte goederen geen BTW aanrekenen en moet geen BTW-aangiftes doen.

Voorwaarde is zoals gezegd dat het omzetcijfer (totaal van de verkopen over een jaar) niet boven de 15.000 euro gaat.  Er is daarbij nog even sprake geweest dat dat bedrag zelfs op 25.000 zou gelegd worden (het maximum toegelaten door Europa), maar uiteindelijk werd de lat dus alsnog wat lager gelegd.

Noteer dat de vrijstellingsregeling facultatief is: enkel wie ze ervoor kiest, is eraan onderworpen.

 

Maar ook geen recht op aftrek dan, natuurlijk…

Een mogelijke reden om niet voor de vrijstelling te kiezen is natuurlijk dat u onder de vrijstellingsregeling, aangezien u uw klanten geen BTW aanrekent,  zelf de door u betaalde BTW ook niet kan aftrekken.

Op zich hoeft dit echter geen probleem te zijn.  De door u betaalde BTW is in dat geval gewoon een beroepskost in uw inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.  Maar in uw financiële planning houdt  u hier natuurlijk wel best rekening mee en overleg met uw boekhouder is in elk geval aangeraden.

 

Halfweg het jaar gestart?

Wie in de loop van het jaar zijn zaak start, moet echter opletten: de omzet over de maanden van activiteit moet dan geëxtrapoleerd  worden naar het ganse jaar om te verifiëren of men wel of niet onder de drempel van 15.000 euro blijft.  Bijvoorbeeld: wie de laatste zes maanden van het jaar actief was en in die periode 10.000 euro omzet haalde, zou een omgerekende fictieve jaaromzet van 20.000 gehaald hebben en valt dus boven de drempel.

 

Administratieve verplichtingen

Wat moet u doen om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling?

  • Eerst en vooral moet u voorafgaand tijdig aangifte doen van uw voornemen om de vrijstellingsregeling toe te passen
  • Daarnaast moet u jaarlijks een lijst indienen van uw BTW-plichtige klanten
  • Op al uw facturen vermelden: “Kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. BTW niet toepasselijk.”

 

Meer vragen over e-commerce of over start-ups? 

Ons team is altijd beschikbaar voor een eerste vrijblijvend gesprek.  Mailen mag altijd naar bart@siriuslegal.be.

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...


Digitale start-ups

Idealiter staat jouw start-up juridisch helemaal op punt. Kijk verder dan enkel het betere contractenwerk, maar kies een sparring partner die met je meedenkt en alle juridische valkuilen voor je afdekt. 


AI en blockchain

De digitalisering van onze economie brengt heel wat juridische uitdagingen met zich mee. Wij adviseren je graag over de juridische impact van AI, Blockchain, cryptocurrencies, Internet of Things en digitale handtekeningen.


Web & app & software development

Actief in web, app of software development? Dan zorg je maar beter dat de projecten die je oplevert juridisch helemaal op punt staan. En de relaties met je klanten zitten meestal wel goed… tot het eens fout gaat, toch? 


Cyber security

Ook jouw bedrijf kan het slachtoffer worden van cybercriminaliteit, de meldingen rond cybercrime nemen exponentieel toe. Wij helpen je bij de opzet van een performant technisch én juridisch cyber security beleid.


E-commerce

Heb je een webshop of wil je er een starten? Laat je juridisch adviseren door onze e-commerce experten. In een mum van tijd is je webshop compliant!