Mag Instagram jouw foto’s voortaan verkopen?

De Standaard meldde vanochtend dat  het sociale fotonetwerk Instagram enkele omstreden wijzigingen doorvoert aan zijn gebruiksvoorwaarden. Volgens de nieuwe regels mag Instagram voortaan de foto’s van zijn gebruikers verkopen, zonder hen daarvoor een compensatie te geven, aldus De Standaard.

Sirius Legal meende dat een en ander net iets genuanceerder ligt.  We danken De Standaard voor het toevoegen van onze nuanceringen in hun artikel, waarvan we onszelf permitteren hieronder een kopie over te nemen.  Het origineel leest u natuurlijk op De Standaard Online.  ’s Avonds werden we overigens over hetzelfde onderwerp geïnterviewd voor het journaal van de VRT.  De beelden hiervan vindt u hier.

Het is de eerste grote wijziging aan de gebruiksvoorwaarden die Instagram doet sinds het werd overgenomen door Facebook, en het is meteen een aanpassing die heel wat wenkbrauwen doet fronsen. Gebruikers behouden de rechten op de foto’s die ze op Instagram posten, maar het sociale fotonetwerk mag foto’s wel doorverkopen, zonder daarvoor iemand te moeten betalen.

Zo zou bijvoorbeeld die leuke vakantiefoto die je maakt aan het zwembad van een luxehotel kort daarna kunnen opduiken in een reclamefolder voor datzelfde hotel, zonder dat je daar weet van hebt.

Zonder compensatie

Onder de hoofding ‘Rechten’ van de vernieuwde juridische voorwaarden die vanaf 16 januari van kracht worden, staan twee nieuwe opmerkelijke passages.

In een eerste artikel staat dat Instagram niet de eigenaar wordt van de foto’s die je op het sociale netwerk zet, maar dat je hen wel automatisch een licentie geeft om al jouw materiaal te mogen gebruiken. Een licentie die bovendien ‘sub-licensable’ is, en dat betekent dat Instagram jouw foto’s door iemand anders kan laten gebruiken, al dan niet in ruil voor een vergoeding.

En als er nog verwarring zou zijn over de intenties van Instagram, wordt die opgehelderd in het daaropvolgende artikel van de overeenkomst: ‘Onze dienst wordt in meer of mindere mate ondersteund door advertenties. Om ons te helpen bij het leveren van interessante (betalende of gesponsorde) inhoud, stem je er mee in dat een bedrijf ons kan betalen om jouw gebruikersnaam, jouw foto’s en de acties die je onderneemt te gebruiken, zonder enige vorm van compensatie voor jou.’

‘Voor interpretatie vatbaar’

Het is uiteraard niet duidelijk of Instagram-eigenaar Facebook van plan is om een lucratief handeltje op te zetten met de beelden van zijn vele miljoenen gebruikers.

Bart Van den Brande, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht bij Sirius Legal, geeft Instagram het voordeel van de twijfel: ‘In de nieuwe voorwaarden wordt nergens expliciet vermeld dat het om gebruik door externen buiten Instagram gaat, en dat maakt de tekst voor interpretatie vatbaar.’

‘Als ze echt van plan zouden zijn om beelden aan derden te verkopen, hadden ze dat wel duidelijker vermeld – of dat zou ik hen toch aangeraden hebben. Mocht Instagram mijn foto’s plots doorverkopen, zou ik hen als gebruiker op basis van dit document alleszins durven aanvallen’, besluit Van den Brande.

Account opzeggen?

Veel Instagram-gebruikers tonen zich in ieder geval bijzonder ontevreden met de nieuwe privacywijzigingen. Je Instagram-foto’s op je computer bewaren en je account opzeggen is overigens snel gebeurd.

© De Standaard