Hoe werken de virtuele rechtbanken?

Je hebt misschien al horen praten over videoconferenties om een rechtszaak te voeren, maar hoe gaat die nu juist in zijn werk? En hoe zit het dan met met de openbaarheid van terechtzittingen?

De openbaarheid van terechtzittingen is verankerd in onze grondwet. Dit houdt in de praktijk in dat iedereen je rechtszaak kan bijwonen in de rechtbank. Daar bestaan uiteraard in bepaalde gevallen uitzonderingen op. Bijvoorbeeld in jeugdzaken. Volgens ons kan die openbaarheid online zeker ook gewaarborgd worden. De rechtbank kan de zitting livestreamen via youtube of andere videoplatformen.

In het buitenland hebben de rechtbanken en hoven hier reeds al op ingezet. In Groot Brittannië zijn hier al praktische voorbeelden van beschikbaar. In Mechelen is er recent een correctionele zitting doorgegaan via videoconferentie. Hoewel hier enkel de gedetineerde inbelt via videoconferentie, zien wij ook de mogelijkheid voor volledige zittingen via videoconferentie zoals in het buitenland.

Er is voorlopig nog geen algemene praktische regeling voor rechtszaken via videoconferentie in België. Bij Sirius Legal zijn we alvast voorbereid op mogelijke online rechtszaken. Wij staan je hier graag in bij. Voor verdere vragen mag je onze advocaten altijd eens contacteren.