Hoe zit het nu precies met de Soldenperiode?

Tweemaal per jaar mogen ondernemingen verkopen tegen sterk verlaagde prijzen onder de benaming “solden” of onder een andere gelijkwaardige benaming. De twee soldenperiodes liggen wettelijk vast:  traditioneel lopen deze van 3 januari tot 31 januari en van 1 juli tot 31 juli

Aan de soldenperiode gaat traditioneel een sperperiode vooraf.  Traditioneel lopen deze van 3 december t.e.m. 2 januari en van 1 juni t.e.m. 30 juni, wanneer 1 juni op een zondag valt, loopt de sperperiode voor de zomersolden van 31 mei t.e.m. 29 juni.

Dit houdt in dat gedurende een maand vooraf de soldenperiode het voor de sectoren kleding, lederwaren en schoenen verboden is om  prijsverminderingen aan te kondigen die hun uitwerking hebben tijdens de sperperiode en of waardebonnen te verspreiden die recht geven op een prijsvermindering tijdens de sperperiode.

Door de coronacrisis vroeg een groot aantal Belgische modespelers in een open brief om uitstel van de soldenperiode, zodat ze hun collecties met een volwaardige winstmarge kunnen verkopen, zonder oneerlijke concurrentie. 

Inmiddels is deze wet goedgekeurd en is de soldenperiode en de voorafgaandelijke sperperiode met een maand opgeschoven. In plaats van 1 juli tot 31 juli, zal de soldenperiode voor de kleding-, lederwaren- en schoenensector nu van 1 augustus tot 31 augustus plaatsvinden. De sperperiode loopt van 1 juli tot en met 31 juli.

Er is een grote verdeeldheid binnen de Belgische groep ondernemers of deze maatregel wel de beste beslissing was, meer hierover kan je lezen in ons blogartikel. https://siriuslegaladvocaten.be/5-juridische-voorzorgsmaatregelen-bij-de-heropening-van-handelszaken-na-de-corona-lockdown.

Overigens ligt de hele Belgische solden regelgeving al langer onder vuur. Er gaan namelijk al langer stemmen op dat de Belgische wetgeving, nl. het algemeen verbod op verkoop met verlies (en dus ook de soldenwetgeving), eigenlijk ingaat tegen het Europees recht.  Lees hiervoor eens ons artikel “Verkoop met verlies mag in sommige gevallen.