Wie is er aansprakelijk indien mijn koerier iemand anders besmet?

E-commerce is door de Coronacrisis geëxplodeerd. Iedereen is massaal inkopen via het internet gaan doen, met als gevolg dat pakjesbezorgers het drukker dan ooit hebben! Enkele ondernemers vroegen aan ons of het wel verantwoord is om hun pakjesbezorgers zoveel aan huis te laten gaan. Wat als ze iemand besmetten? We zochten het voor je uit.

Jouw bedrijf is aansprakelijk voor de schade die jouw werknemers veroorzaken tijdens hun werk. Met andere woorden, je bent aansprakelijk voor je koeriers die je pakjes bezorgen. Dit geldt natuurlijk niet wanneer je beroep doet op een koerierbedrijf zoals bpost, PostNL, DHL, … Dan zijn die koerierbedrijven aansprakelijk voor hun koeriers.

We hopen dat het je nooit overkomt, maar stel dat een van je koeriers het coronavirus oploopt en een klant besmet. Je klant kan dit bewijzen door aan te tonen dat jouw koerier in fout was. Bijvoorbeeld, je koerier zit voortdurend te hoesten zonder zijn hand voor zijn mond te houden. Zoals je je wel kan voorstellen is het niet makkelijk om dit ook te bewijzen, maar het is zeker niet onmogelijk! Je kan de vergelijking maken met HIV dragers die anderen besmetten. Er zijn al meerdere keren mensen veroordeeld voor het opzettelijk besmetten van anderen. Het is ook strafbaar om te laks om te gaan met de voorzorgsmaatregelen, zelfs als je niet weet dat je besmet bent.

Wij schatten de kans dat jouw koeriers opzettelijk je klanten gaan besmetten vrij klein in. Spijtig genoeg hebben al meerdere gevallen van opzettelijke besmetting plaatsgevonden. In zo een uitzonderlijk geval heb je als werkgever gelukkig nog een verweermiddel. Je bent namelijk niet altijd aansprakelijk voor je werknemers. Bij bedrog, een zware fout of een herhaalde lichte fout zijn je werknemers zelf aansprakelijk. Iemand opzettelijk besmetten met het coronavirus lijkt ons te kwalificeren als een zware fout. Hetzelfde kan ook gezegd worden wanneer je werknemer de voorzorgsmaatregelen niet respecteert, zelfs als hij niet op de hoogte was van zijn besmetting.

Stel nu dat je op de hoogte bent dat je werknemer besmet is en hem toch verplicht om te werken. Dan zit je al zeker met een groot arbeidsrechtelijk probleem. Je bent namelijk verplicht om de gezondheid van je werknemers te beschermen op het werk en zo nodig de vereiste maatregelen te nemen. Dit is verder uitgewerkt in ons arbeidsrechtelijk luik van de Q&A.

Naast dit arbeidsrechtelijk probleem, zit je nu ook met een aansprakelijkheidsprobleem. Jouw werknemer zal uit angst zijn werk te verliezen vast wel gewoon komen werken. Dat kan hem moeilijk kwalijk worden genomen. Dit betekent niet dat hij de voorzorgsmaatregelen niet meer in acht moet nemen! Je zal sowieso aansprakelijk zijn in dit geval, eventueel samen met de werknemer. 

Je kan ook aansprakelijk zijn wanneer je eigenlijk wel had moeten weten dat je werknemer besmet is. Bijvoorbeeld, je koerier ziet er koortsig uit, hoest voortdurend, leeft samen met iemand die besmet is, … Je zal in dit geval waarschijnlijk aansprakelijk zijn, eventueel samen met de werknemer.

Ons advies is alvast om je pakketjes niet te laten bezorgen door zieke koeriers of koeriers die symptomen van ziekte vertonen.