Bij Sirius Legal werken we dagelijks samen met webbouwers, app developers en webshops. Op basis van die ervaring stellen we vast dat heel wat professionals én consumenten nog steeds niet op de hoogte zijn van de specifieke regels rond garantie die sinds 1 juni 2022 gelden voor digitale inhoud en diensten.
Tijd dus voor een opfrisbeurt! Deze regels hebben immers belangrijke gevolgen voor jouw webshop, platform of voor de software tools of apps die je ontwikkelt.
Garantie op digitale diensten, wat is dat?
De Europese Unie heeft al enkele jaren geleden met Richtlijn 2019/770 nieuwe regels ingevoerd die de rechten van consumenten bij de aankoop van digitale inhoud en diensten versterken. België heeft deze richtlijn intussen al bijna twee jaar geleden omgezet in het Burgerlijk Wetboek, maar zoals gezegd blijven deze nieuwe verplichtingen tot nu toe toch nog onder de radar.
De wijzigingen zijn nochtans echt belangrijk voor zowel consumenten als voor professionals die digitale diensten aanbieden. Concreet gelden sinds 2022 dezelfde garantieregels voor digitale inhoud en diensten als voor fysieke goederen. Consumenten krijgen met andere woorden 2 jaar wettelijke garantie, niet enkel op fysieke goederen, maar ook op digitale diensten!
Dit is een belangrijke verandering, aangezien digitale producten en diensten een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven.
Wat zijn “digitale diensten”?
De wet is breed en omvat een grote variëteit aan digitale inhoud en diensten. Het kan bijvoorbeeld gaan om:
- digitale inhoud zoals software, apps, games, e-books, muziek, films, digitale kunst, …
- streamingdiensten, cloudopslag, sociale media, online marktplaatsen, dating sites, webhosting, …
- zelfs digitale inhoud op een fysieke drager, zoals een USB-stick met software, valt onder de regels.
In principe gelden de garantieregels zodra er sprake is van “betalende diensten”. Maar wat met al die schijnbaar “gratis” diensten online? Denk aan sociale media, apps en andere platformen die we dagelijks gebruiken. Vaak wordt vergeten dat in deze gevallen de consument zélf de koopwaar is. Wij “betalen” voor deze diensten met onze persoonsgegevens. Er wordt massaal data over ons verzameld via onze online activiteiten, en op basis daarvan worden uitgebreide profielen opgebouwd die vervolgens verhandeld worden aan adverteerders. Ook in deze context van zogenaamd “gratis” diensten, waar wij in werkelijkheid betalen met onze data, zijn de garantieregels van toepassing.
Wat moet je weten als aanbieder van digitale diensten?
Een digitale dienst moet “conform” zijn. Maar wat betekent dat nu precies?
Wel, in de praktijk betekent dat dat jouw app, platform, software, streamingdienst, etc… moet voldoen aan de normale verwachtingen van de consument, rekening houdend met de aard van de dienst en wat erover gecommuniceerd is. Concreet moet je als aanbieder op volgende zaken letten:
- De digitale dienst moet voldoen aan de beschrijving, functionaliteit, compatibiliteit en andere kenmerken die in de overeenkomst met de consument zijn vastgelegd.
- De dienst moet geschikt zijn voor de doeleinden waarvoor digitale diensten van hetzelfde type gewoonlijk worden gebruikt.
- De dienst moet worden geleverd met alle nodige toebehoren, zoals installatie-instructies en klantenservice, indien overeengekomen.
- Je moet de consument voorzien van updates, inclusief beveiligingsupdates, die nodig zijn om de conformiteit van de dienst te behouden, en dit gedurende de periode die de consument redelijkerwijs mag verwachten.
- Elk conformiteitsgebrek dat het gevolg is van de verkeerde integratie van de digitale dienst in de digitale omgeving van de consument, wordt beschouwd als een conformiteitsgebrek van de dienst zelf. Dit geldt zowel voor integratie door jou als door de consument op basis van jouw instructies.
Welke rechten heeft de consument?
De consument heeft, net zoals bij de “klassieke” garantie op fysieke goederen in principe de vrije keuze tussen:
- Kosteloze herstelling: je moet de dienst kosteloos in orde brengen, tenzij dit onmogelijk is of te veel kosten met zich meebrengt.
- Prijsvermindering: als herstelling geen optie is, kan de consument een korting op de prijs vragen.
- Ontbinding van de overeenkomst: in ernstige gevallen kan de consument de overeenkomst ontbinden en zijn geld terugkrijgen.
Ook de garantie op fysieke goederen is strenger geworden…
Wist je trouwens dat de regels voor de garantie op fysieke goederen tegelijkertijd zijn uitgebreid? Ook voor goederen met digitale elementen, zoals smartphones, smart tv’s of computers, gelden er nu strengere regels. Consumenten hebben nu altijd twee jaar garantie op deze producten. Bovendien geldt er gedurende die twee jaar een vermoeden in hun voordeel dat een gebrek eigen is aan het product en niet het gevolg is van verkeerd gebruik. De consument kan ook hier vrij kiezen tussen herstel, vervanging of terugbetaling, en heeft daarnaast recht op schadevergoeding.
Wat betekent dit voor jou als web professional?
Deze regels zijn natuurlijk niet optioneel. Je moet eraan voldoen en je voorkomt liever klachten en boetes. Zorg er daarom voor dat je je contracten en algemene voorwaarden aanpast aan de nieuwe regels en dat je een goede interne klachtenprocedure of garantieprocedure hebt, die ervoor zorgt dat garantiegevallen snel, correct en professioneel opgevolgd worden.
Vragen over de garantieregels?
Heb je nog vragen over de garantieregels voor digitale diensten of goederen met digitale elementen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies via info@siriuslegal.be of boek via de link hiernaast een kennismakingsgesprek in onze agenda.