Ja, wij hebben een webshop 😉.

Ben je op zoek naar juridisch advies of het betere maatwerk voor je contracten of policies? Check ons aanbod!

Nieuwe verplichte vermelding voor webshops: telefoonnummer én e-mailadres

Leesduur: 3 minuten

De Federale Overheidsdienst Economie meldde ons bij enkele recente contacten dat vanaf 28 mei 2022 het vermelden van een telefoonnummer én een e-mailadres verplicht is voor Belgische webshops.  Dit is alvast 1 van de items uit de nieuwe Omnibusrichtlijn die we zeer binnenkort mogen verwachten. Pas dus tijdig je website aan!

Consumentenbescherming en bereikbaarheid

We adviseren bij Sirius Legal elk jaar tientallen webshops, zowel onder ons eigen cliënteel als via onze vele partners als SafeShops.be, Feweb of de vele web agencies waarmee we samenwerken. Telkens opnieuw wijzen we daarbij op het belang van transparantie en bereikbaarheid.  Een goed functionerende en bereikbare aftersales is niet enkel een wettelijke verplichting, het is vanuit marketingoogpunt ook gewoon een slimme keuze.  

E-commerce staat of valt immers met consumentenvertrouwen en dat vertrouwen komt, zoals het spreekwoord het zo mooi verwoordt, te voet en gaat te paard.  Het vertrouwen van (potentiële) klanten winnen is met andere woorden erg moeilijk, maar het weer verliezen gaat razendsnel.  Eén slechte ervaring volstaat om geconfronteerd te worden met een ontevreden klant, die in de meeste gevallen ook mondig genoeg is om zijn of haar ongenoegen breed uit te dragen op social media.  Alle investeringen die je als webshop doet in het opbouwen van je brand, gaan zo op slag weer verloren.

Vanuit die context verbaast het ons telkens weer hoeveel webshops bezwaar maken tegen het vermelden van een telefoonnummer en een mailadres op hun website en zelfs tegen het opnemen van andere, nochtans wettelijk verplichte, contactgegevens.  Bereikbaarheid is immers één van de makkelijkste manieren om het vertrouwen van de consument te verdienen én om snel te kunnen inspelen op de frustraties van ontevreden klanten, lang voor de situatie uit de hand loopt en negatieve reviews online gaan.

Duidelijke regels: de verplichte vermeldingen

Nochtans zijn er duidelijke regels die zeggen wélke identiteitsgegevens je precies moet vermelden op je website of webshop. We lijsten ze, opnieuw in het kader van recente input van de FOD Economie nog even opnieuw op.  

De regels gelden overigens ongeacht de vraag of je actief bent in B2B of B2C en dezelfde verplichtingen gelden naast je website ook voor elk ander platform dat je gebruikt.  Ook je Facebook, Instagram, LinkedIn, etc… moeten dus dezelfde gegevens vermelden.

 

Verplicht te vermelden gegevens zijn dus, vanaf 28 mei:

  • (Bedrijfs-)naam van de eigenaar van de website of webshop
  • Vennootschapsvorm
  • Fysiek adres (dit is de maatschappelijke zetel of uitbatingszetel, niet een postbus)
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • BTW-nummer 
  • Bankrekeningnummer

 

Andere verplichte vermeldingen voor webshops:

Het consumentenrecht legt overigens nog heel wat andere informatieverplichtingen op aan webshops.  Zo moet je ook melding maken van bijvoorbeeld: 

  • Aanvaarde betaalmiddelen
  • Beperkingen in het aanbod
  • Leveringsbeperkingen
  • 14 dagen bedenktermijn (Let op: de wet voorziet een standaardformulier en de FOD verwacht dat je dit ook effectief gebruikt op je website…)
  • Garantiebepalingen
  • Online geschillenbeslechting
  • Leveringskosten

Website Certifier

Wil je als webshop helemaal in orde zijn of wil je als webbouwer je klanten optimaal ondersteunen met fully compliant webshops?  

Onze Website Certifier helpt je daarbij.  Voor een duidelijk vast budget zorgen wij voor professioneel advies en begeleiding die ervoor zorgen dat jouw website of webshop voldoet aan alle verplichtingen op vlak van:

  • Verplichte vermeldingen op je website
  • Respect voor privacy- en cookiewetgeving
  • Respect voor de marktpraktijken bij e-commerce (prijsaanduiding, leveringstermijnen, 14 dagen bedenktijd, solden) en eerlijke concurrentie
  • Vergelijkende en misleidende reclame en informatie ten aanzien van de consument
  • De opzet van jouw verkoopproces bij e-commerce
  • De inhoud van je algemene voorwaarden bij e-commerce, social media platformen,  of bij discussiefora, …
  • Specifieke wetgeving die van toepassing is op jouw activiteiten

Wie nu een Website Certifier afneemt, wordt bovendien een jaar lang gratis lid bij onze partner SafeShops.be, de grootste en meest betrouwbare e-commerce sectororganisatie van het land.

Vragen over e-commerce? 

Ons team helpt je graag op weg.  Bel of mail gerust met Bart Van den Brande op +32 486 901 931 of bart@siriuslegal.be of plan hier een vrijblijvende kennismaking in. 

Website Certifier

Over de auteur

Bart
Van den Brande

Ik ben de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal.  In 2010 besloot ik de Brusselse advocatenwereld achter me te laten om op een and...

Relevante tools in e-commerce

Website Certifier

Niet zeker of jouw website/webshop voldoet aan alle juridische verplichtingen? Kies voor deze pragmatische audit en je kan op twee oren slapen!

BTW Checker

Sinds 1/7/2021 zijn de nieuwe BTW-regels voor e-commerce van toepassing op jouw webshop. Bestel onze BTW Checker en jouw prijsbeleid staat meteen goed!