Interne/Personeel Cyber Security

Veilige policies voor werknemers

Eén van de zwakste schakels in cyber security is voor elke onderneming wel het eigen personeel. van elke onderneming is haar eigen personeel. Om hier een gepast antwoord op te bieden wordt hoofdzakelijk gedacht aan de nodige awareness-trainingen, maar die hebben slechts een effect op korte termijn. 

Sirius Legal pleit ervoor om ook op HRM-niveau de onderneming juridisch te versterken en de nodige  arbeidsrechtelijke documenten aan te passen. Bijvoorbeeld: 

  • addenda bij arbeidsovereenkomsten
  • aanpassingen in het arbeidsreglement
  • opmaak en/of uitbreiding van interne policies

Op deze manier bestaan er duidelijke richtlijnen over het correct gebruik van de IT-infrastructuur van de onderneming en de mogelijkheid of het verbod tot gebruik van applicaties die niet gekend en/of goedgekeurd zijn door de IT-verantwoordelijke van de onderneming. Je zal allicht al gemerkt hebben dat je personeel frequenter gebruik maakt van (gratis) applicaties die het werk versnellen en vergemakkelijken.  Denk bijvoorbeeld aan communicatietools, file sharing tools of het gebruik van niet erkende toestellen zonder de nodige bescherming.

Duidelijke richtlijnen zorgen ervoor dat de aansprakelijkheid van je bedrijf en je personeel afgebakend wordt en dat je personeel een eigen rechtstreekse verantwoordelijkheid heeft inzake cyberveiligheid. Zo zullen zij van nature meer de reflex hebben om voorzichtiger om te gaan met de data van je onderneming.

 


Hoe Sirius Legal kan helpen

Sirius Legal kan helpen bij het opstellen/reviewen of updaten van overeenkomsten met je personeel. Wij kunnen ook de nodige awareness trainingen voorzien op maat van je bedrijf.

  • Reviewen of opstellen van clausules in arbeidsovereenkomsten en arbeidsreglementen 
  • Opstellen van policies met betrekking tot social media, document retention, internet privacy, access management, bring your own device
  • Awareness Trainingen aan personeel en bestuur, met een regelmatige update naarmate technologie, bedreigingen en beleid, … evolueren.

Contact

Heb je nood aan een degelijk Cyber Security beleid voor je personeel? Of heb je een concrete vraag?

Contacteer ons vrijblijvend via onderstaand formulier: