Een eenvoudige, erg relevante vraag die we regelmatig krijgen: wanneer moet ik als webshop een factuur afleveren aan mijn klant?
We geven hieronder een kort overzicht van de toepasselijke regels.
Algemeen principe voor facturen
Er bestaat geen specifieke wettelijke verplichting om een factuur af te leveren aan een particulier in het kader van e-commerce. De algemene regels voor facturen uit het Wetboek BTW gelden ook gewoon bij e-commerce. De basisregel van art. 53, § 2 W. BTW daarbij is dat in principe elke zelfstandige (met BTW-nummer) verplicht is om een factuur op te maken telkens wanneer hij goederen levert of diensten verricht en dit ongeacht het bedrag.
Uitzondering voor verkoop aan particulieren
Artikel 1 van KB nr. 1 bij het Wetboek BTW voorziet echter in een uitzondering. Er is géén verplichting om een factuur af te leveren als de klant een particulier is die de geleverde goederen of de verrichte diensten enkel zal gebruiken voor privédoeleinden.
Voor goederen die de klant zowel beroepsmatig als privé gebruikt (bvb een auto), moet de verkoper dus wél steeds een factuur opmaken.
Let op: ook een particulier mag altijd een factuur vragen en in dat geval moet de verkoper er ook één afleveren. Hij mag daar eventueel wel administratiekosten (waarop overigens ook BTW verschuldigd is) voor aanrekenen.
Andere uitzonderingen op de verplichting tot opstellen van factuur
Art. 44 W. BTW voorziet nog enkele andere uitzonderingen, waarbij geen factuur moet opgemaakt worden. Dat is meer bepaald zo voor handelingen die van BTW zijn vrijgesteld (bv. onroerende verhuur en met name handelingen die geen recht verlenen op aftrek). Een factuur opmaken moet hier dus niet, maar het mag uiteraard wel.
Uitzondering op de uitzondering: wel factuur verplicht
- Verkoop door groothandelaars. Een groothandelaar moet dus in principe altijd een factuur opmaken, ook al is de koper een particulier
- Verkoop van goederen aan iemand die er zelf handel in drijft of die ze gebruikt voor zijn economische activiteit (bv. een drankhandelaar verkoopt een paar bakken bier aan zijn buurman-caféhouder)
- Verkoop van “nieuwe” gebouwen (met toepassing van de BTW)
- Werken in onroerende staat en daarmee gelijkgestelde handelingen (art. 19, § 2, laatste lid W. BTW en KB nr. 1, art. 20, § 2)
- Verkoop van auto’s of van voertuigen in het algemeen, zowel nieuwe als tweedehands voertuigen. Idem voor vaartuigen (jachten en plezierboten), vliegtuigen, enz.
- Verkoop van onderdelen van auto’s, vaar- en vliegtuigen en de herstellingen daaraan indien de prijs incl. BTW meer bedraagt dan 125,00 euro
- Verkoop op afbetaling
- Verkoop van hoeveelheden die, mede gelet op de wijze waarop ze verkocht worden en de toegepaste prijzen, kennelijk niet bestemd zijn voor privégebruik
- Alle diensten van verhuizing of meubelbewaring
- Leveringen aan ambassades, diplomaten en internationale instellingen.
Wel bestellingsbevestiging bij e-commerce
Aan consumenten geldt in het kader van e-commerce wél de verplichting om een bestellingsbevestiging af te leveren “ten laatste bij de levering”, met daarin een detail van bestelling en prijs. Dat is echter formeel gezien geen factuur.
Vragen over e-commerce en de wettelijke verplichtingen?
Neem vrijblijvend contact op met Bart Van den Brande: bart@siriuslegal.be of op 0486 901 931.
Neem gerust eens een kijkje in onze webshop, bij het thema “ik wil mijn webshop in regel brengen” vind je een reeks interessante producten en diensten voor jouw webshop.