Europese Beschermde Oorsprongsbenaming doet Nederland incasseren én vieren

Op één week tijd heeft Nederland kennis gemaakt met de voordelen én de beperkingen die voortvloeien uit de Europese Verordeningen 1234/2007 en 491/2009 die een Europese bescherming instellen voor bepaalde landbouwproducten die typisch zijn voor een bepaalde streek of traditie.

Producten als Champagne, Balsamicoazijn en Gorgonzolakaas genieten van zo’n Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) die ervoor zorgt dat niemand zijn gelijkaardige producten onder dezelfde naam mag verkopen, dat niemand voor andere producten gebruik mag maken van de beschermde naam om zijn product meer luister te geven en meer in het algemeen dat niemand misbruik mag maken van de bekendheid van de BOB producten om zijn eigen product beter op de markt te plaatsen.

In Nederland velde de kortgedingrechter in Den Haag op 8 oktober ll. een beschikking waarin Unilever werd veroordeeld om shampoo van het merk Andrélon uit de rekken te halen omdat deze shampoo in strijd met de BOB regels verkocht werd als “champagne shampoo”.  De shampoo was zo genoemd om de verjaardag van het merk te vieren, maar de rechter oordeelde -terecht- dat hiermee onrechtmatig voordeel werd gehaald uit de bekendheid van de BOB “champagne” en beval de staking van het gebruik van de benaming.

Nauwelijks 24 uur eerder kondigde het Nederlandse Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit trots aan dat ook Hollandse Gouda en Edammer vanaf nu van een BOB bescherming genieten, wat betekent dat enkel in Nederland geproduceerde kazen nog onder die naam verkocht mogen worden en dat derden de bekendheid en de naam van de Gouda en Edammer niet meer vrij mogen gebruiken.

In België bestaat al een gelijkaardige bescherming voor Hervekaas, Ardennerham, Pâté gaumais, Beurre d’Ardenne, de Geraardsbergse mattentaart, de Vlaams-Brabantse tafeldruif, Brussels grondwitlof en de Gentse azalea.

Hier vindt u de integrale tekst van het vonnis: https://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BN9779&u_ljn=BN9779

Hier vindt u de aankondiging van de Nederlandse overheid betreffende de bescherming van Noord Hollandse kaas: https://www.minlnv.nl/portal/page?_pageid=116,1640333&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_news_item_id=2008741