Jacht op illegale gok- en pokersites geopend!

We kondigden u al eerder aan op deze pagina’s dat de Kansspelcommissie naar eigen zeggen klaar is de illegale pokersites en ander gokwebsites  aan te pakken.  Dit werd vandaag nogmaals breeduit bevestigd in de pers door de Kansspelcommissie.

Die laatste is van plan 100 illegale websites met casino- en gokspelen te blokkeren. Door de nieuwe kansspelwet kan de commissie aan internetproviders vragen om die websites te bannen.

Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt met de banken. Dit om te vermijden dat illegale sites via Belgische bankrekeningen kunnen opereren. De Kansspelcommissie zal op die manier de betreffende bankrekeningen kunnen blokkeren en verhinderen dat er nieuwe rekeningen geopend worden.

De Kansspelcommissie heeft er voor gekozen om eerst een legaal platform te creëren alvorens websites te gaan blokkeren.  Die legale aanbieders zijn er nu eindelijk. Acht vergunningen aan online providers zouden zijn afgeleverd en op de website van de Kansspelcommissie zal u binnenkort een lijst vinden van deze vergunde sites.  Het gaat voorlopig met zekerheid om Partouch.be, maar de namen van de anderen blijven voorlopig onduidelijk.

Voor de commissie is het nu dus tijd om het illegale circuit aan te pakken via de mogelijkheden die gecreëerd zijn in de nieuwe kansspelwet van 10 januari 2010.

In eerste instantie zal de Kansspelcommissie  in januari al de namen van de illegale websites op zijn eigen pagina publiceren. Het gaat om een zwarte lijst van websites zonder vergunning die zich specifiek op Belgische gokkers richten. Wat men dient te begrijpen onder dat laatste is nog niet altijd even duidelijk.

Belgische inwoners (want inderdaad, de Kansspelcommissie noch het parket kunnen optreden tegen spelers in het buitenland) die toch nog via illegale websites spelen, riskeren een aanzienlijke boete en theoretisch zelfs een gevangenisstraf.   Onthoud daarbij dat dus in principe elke website die in België toegankelijk is en die geen vergunning heeft illegaal is.  Dit geld ook voor iedereen die een in België operationele website opzet of uitbaat die geen vergunning heeft. Nogmaals er zijn slechts acht (!) websites die momenteel een vergunning zouden hebben.
We benadrukken bij dat alles toch nog eens dat ook poker een kansspel is en dat ook pokerrooms zonder licentie van de commissie dus illegaal zijn!

De boetes variëren van 143 euro tot 550.000 euro. De grootte van de boete hangt af van het feit of je een speler of uitbater bent van de goksite.  Deze boetes kunnen niet alleen door het parket opgelegd worden, maar ook door de Kansspelcommissie zelf. Dit zal ongetwijfeld een aanzienlijke verandering teweeg brengen in het vervolgingsbeleid. Voor de meeste parketten was de vervolging van illegale kansspelen en pokertornooien immers absoluut niet prioritair, maar voor de Kansspelcommissie wordt het dat ongetwijfeld des te meer.
Men weze gewaarschuwd…..