Ikea reageert gevat op Balenciaga’s namaaktas

Dat je niet altijd procedure moet voeren om voordeel te halen uit plagiaat heeft Ikea met glans bewezen.

Het modehuis Balenciaga stelde eerder deze maand haar nieuwe collectie voor. Hiertoe behoorde een grote leren tote bag die de naam kreeg “Arena extra large shopper tote bag”. Ingvar Kamprad zal zich hoogstwaarschijnlijk verslikt hebben in zijn alombekende Zweedse balletjes wanneer deze de welbewuste tote bag onder ogen kreeg, en al helemaal wanneer hij de duizelingwekkende vraagprijs zag. De handtas bleek immers een bijna identieke, lederen, kopie te zijn van de Ikea Frakta bag. De Fratka bag (of gewoonweg Ikea winkeltas) kan je bij Ikea aankopen aan 60 cent per stuk. Balenciaga gooit het echter over een andere boeg en vraagt voor haar “Arena extra large shopper tote bag” 2.145,00 dollar.

Dat Balenciaga wel degelijk de Ikea Frakta tas als voorbeeld gebruikte voor haar nieuwe it-bag blijkt duidelijk uit de specifieke blauwe kleur en de typische draaglussen bestaande uit twee korte en twee lange lussen, zodat de tas zowel over de schouder als in de hand kan gedragen worden, die Balenciaga gretig overnam.

Ikea besloot echter om zich niet in een langdurige procedure te storten die voor beide partijen veel geld zou kosten, maar trachtte voordeel te halen uit de situatie. Zo plaatsten ze bijna daags na het verschijnen van de bewuste tas, een advertentie waarin ze hun klanten waarschuwen voor namaak. Ze pakken dit ludiek aan door instructies mee te geven hoe het origineel van 60 cent kan onderscheiden worden van de namaaktas die te verkrijgen is voor 2.145, 00 dollar:

  1. Schudden is de boodschap, indien het ritselt zit je goed;
  2. Multifunctioneel: je kan er zowel je hockeygerief, bakstenen en zelfs water in kwijt;
  3. Gooi de tas in de modder, een echte Fratka tas kan je simpelweg afspuiten met de tuinslag indien hij vuil is.
  4. Het prijskaartje: slechts $0,99 (of ongeveer 60 eurocent)

Volg je deze tips nauwgezet dan ben je volgens Ikea zeker dat je geen namaaktas in handen krijgt.

Auteur: Thaïssa Nuyens